Дългият пролетен дъждовен сезон доведе до увеличаване на ниската растителност,

...
Дългият пролетен дъждовен сезон доведе до увеличаване на ниската растителност,
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Почти двойно са се увеличили случаите на Лаймска болест у нас в сравнение с 2022 г.

Дългият пролетен дъждовен сезон докара до увеличение на ниската растителност, което е идеалната среда за кърлежите, както и до места, на които се задържа вода, което пък е идеалното място за развиване на комарите. Очаквахме да има увеличение на портативните от тях болести и то е реалност. Това сподели пред Нова телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му единствено за изтеклата седмица има 8 случая на лаймска болест – с 5 повече от миналата, три случая на Марсилска тресчица и един случай на Ку-треска. „ Не са някакви стряскащи числа, само че в случай че ги съпоставим с предходната година, има растеж, който е съвсем двоен ”, означи доцент Кунчев.

Той добави, че със засушаването кърлежите ще правят отстъпка, тъй като към този момент няма положителни условия за тях, а в случай че се прави вярно обработването против комари, може да бъде предотвратено и тяхното разпространяване.

По думите на доцент Кунчев страната ни е при започване на сезона на Западнонилската тресчица. В Европа до момента има публично регистрирани 5 случая, 3 от които са в Гърция, сигнализира той. Единият случай е на остров Тасос, другият – в Кавала, а третият – в Кардица. „ Болестта се предава посредством ухапвания от комари и следим деликатно ситуацията “, сподели той.

Главният държавен здравен контрольор разгласи, че от позиция на вирусите лятото у нас протича относително умерено. В международен мащаб обаче картината била радикално друга. „ Само за един месец случаите на холера в света са 57 000. От тях 399 са умрелите. Те са пръснати в много страни – главно в Южна и Югоизточна Африка, Близкия Изток и Азия ”, сподели доцент Кунчев и акцентира, че персоналната хигиена е от изключителна значимост.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР