Дългите нощни курсове с автобус или тир са кошмар за

...
Дългите нощни курсове с автобус или тир са кошмар за
Коментари Харесай

Умна шапка не дава на шофьора да заспи зад волана

Дългите нощни курсове с рейс или тир са призрачен сън за всеки професионален водач поради адската отмалялост, която се натрупа от непрекъснатата централизация към пътя. Задрямване за секунда постоянно се трансформира в последната и съдбовна неточност за водачите, а и за другите участници в придвижването – задоволително е да си напомним обърнатия на Автомагистрала Тракия пътнически рейс в понеделник вечерта, при което пострадаха 20 души. По време на курса пасажери са пускали музика на водача, с цел да не заспи, стана ясно от следствието на случая.
От " Форд " са решили да възложат задачата за шапката-будилник SafeCap на бразилска компания. Принципът й е да долавя и да реагира на придвижванията на главата, предхождащи заспиването зад кормилото, като незабавно разсънва водача с писклив тон, светлини и трептения.

Сред електрониката на бейзболната шапка има жироскоп и апарат за премерване на ускорението, които регистрират незабавно всяка подозрителна смяна на позицията и придвижванията на главата по време на шофирането.

От „ Форд “ още не са оповестили по кое време новият артикул ще бъде пуснат на пазара, само че колкото и скъпа да е, такава шапка сигурно ще си коства парите, в случай че избавя човешки живот.

Ето по какъв начин работи шапката-будилник - който знае португалски ще разбере още по-добре обясненията:

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР