Дълги месеци се търсеше решение, много разговори се проведоха, много

...
Дълги месеци се търсеше решение, много разговори се проведоха, много
Коментари Харесай

Радослав Рибарски заподозря политически причини в енергийните протести

" Дълги месеци се търсеше решение, доста диалози се организираха, доста публични разисквания. Сега виждате, че се отхвърля и диалог. Така че наподобява все по-политически поради това, че влизаме и в акция за локални избори. Виждаме и синдикални водачи в листите за общински съветници. Най-вероятно не се търсят отговори и решения за тези хора, а се предизвикат политически с оглед идните локални избори ", разяснява той в изявление за предаването " Неделя 150 ".

 

По думите му единствено в Стара Загора са извършени 3 публични разисквания. Според него дългото отсрочване на този въпрос стои в основата на нещата.

" Вече в този повратен миг, когато ние сме на път още веднъж да изгубим едни средства, които са жизненоважни за този район, с цел да премине през този преход, който се обрисува по този начин или другояче. Той е забележим и в този момент. И сега е понижен добивът на мините, ТЕЦ-овете не работят на цялостната си мощ. Именно това понижава свежият доход на запас, а заплатите на тези хора би трябвало да се заплащат. Този териториален проект е точно за справяне с тези последствия от увеличаващите се въглеродни излъчвания и неналичието на пазар за тази сила, която в сегашната обстановка се оказва непродаваема и те натрупат загуби ". 

 

Рибарски подсети, че другите страни са подали териториалните си проекти и към този момент се възползват от отпуснатите средства, като се вкарват в стопанската система по райони:

" Тези опасения на хората там не са толкоз огромни, както при нас, които чакаме до последния миг, последния период, с доста напрежение да подадем своите проекти. Има редица благоприятни условия, които дава Европейски Съюз, за подкрепяме, когато се загуби претовареност в такива райони ". 

За него напрежението е необяснимо. Териториалните проекти, дружно със средствата по Плана за възобновяване и резистентност, са запас, от който България би трябвало да се възползва, безапелационен е депутатът.

" Иначе сами би трябвало да се борим с следствията от уговорките, които са поети със " зелената договорка ", години преди да се появи Политическа партия. Сега виждаме следствията. Това не е по отношение на това кой е на власт. Това е дълготрайна политика, която някой е отказвал да води в вярната посока ". 

Управляващите и Европейска комисия мислят за вложения в районите, безапелационен бе Рибарски. По думите му планът цели да насочи пресен запас в промишлености, които би трябвало да бъдат развити и да няма разтърсвания и потрес при внезапно понижаване на производството.

" Нека разговорът продължи, само че с ясни и съответни претенции, съобразени с регламента, който териториалните проекти следват. Необосновани претенции, като механизма за потенциал, който беше прахосан преди 4-5 години, все още е напълно друга борба, която не визира териториалните проекти и ще би трябвало да се води на друго равнище. Никъде в териториалните проекти няма дати за затваряне. Ефектите от декарбонизацията на цяла Европа са забележими към този момент в района и е извънредно време да се надигнем пред проблемите, а не да ги отлагаме за следващ път ", означи още заместник-председателят на парламентарната енергийна комисия.  
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР