Дълги клонки, разкошни месести листа, лесно за отглеждане. Всичко това

...
Дълги клонки, разкошни месести листа, лесно за отглеждане. Всичко това
Коментари Харесай

Как да не съсипете доларовото дърво?

Дълги клончета, луксозни месести листа, елементарно за развъждане. Всичко това прави доларовото дърво желано стайно цвете

Популярно е и с името замиокулкус. Спазвате ли 10 правила, няма да има проблеми.

Растението стига до метър и повече. Основното, с което би трябвало да се преценявате, е неговият по-особен сукулентен темперамент. Най-важно е да му изберете вярното място, да го поливате и подхранвате рационално.

  1. Главното е да го отбраните и от слънце, и от сянка

Ако при множеството стайни цветя търсите оптимално блестящо осветяване, при замиокулкуса би трябвало да намерите най-мекия междинен вид. Разсеяна светлина или полусянка, покрай източни или западни прозорци е идеалният избор. Расте добре по-навътре в пространствата, при изкуствено осветяване в офисите. През зимата може да преместите цветето малко по-близо до прозореца.

  1. Пазете замиокулкуса и от горещина, и от преохлаждане

С първото се оправя по-лесно, до момента в който мраз под 12 градуса му е сериозен проблем. Започнат ли да жълтеят листата, очевидно го мъчат и по-високите температури.

  1. Растението не понася торове с дълготрайно деяние и препитание

При нарастване на дозите има риск от гниене на корените и загуба на декоративността на короната. За да не допуснете неточности, намалете общоприетата доза на половина и използвайте специфични подобрители за сукуленти и кактуси.

Замиокулкусът се подхранва единствено напролет и лятото, като се ориентирате по растежа. Не торете по-често от един път на 2 седмици.

  1. При поливане бъдете по-сдържани

За ориентация спазвайте рекомендациите за кактуси. Пресъхване ще понесе, до момента в който подгизването ще е съдбовно. Вода не би трябвало да се застоява в подложната чинийка. Поливайте постоянно, само че по малко. Почвата би трябвало да засъхва, преди да
сипвате вода, освен по повърхността, а и в междинния пласт. През зимата би трябвало да сте още по-умерени.

5. Нужно е да сте прецизни и с метода на поливане

Не сипвайте вода върху корените, не мокрете основата на стъблата. Листата пък изобщо не би трябвало да имат допир с вода. Сипва се в самия завършек на саксията, постепенно и деликатно. Заради това не би трябвало и да се пръска растението, колкото и да е изсъхнал въздухът в помещението. Месестата му конструкция подсигурява добър ресурс от влага.

  1. Поддържайте листата чисти

Въобще не понасят струпване на прахуляк. Избърсвайте ги постоянно с доста добре изцедена мека гъба.

  1. Доларовото дърво не е от най-контактните

Въпреки че листата са месести, те се травмират елементарно. Но да сбутате саксията в ъгъла за отбрана не се предлага. Клонките би трябвало да имат място да е развиват свободно, а въздухът свободно да циркулира към тях. Допир до стъкла, стени и мебели не би трябвало да има.

  1. Цветето не обича постоянно пресаждане

Много е сензитивно към нарушавания в корените. Мести се единствено когато изцяло извърши саксията и очевидно стопира растежа си. Не прекалявайте и със промяната на мястото, няма да му хареса.

  1. При пресаждането бъдете доста деликатни

Новият съд не би трябвало да е доста по-голям от остарелия. Местете цветето дружно със остарялата почва към корените. Запазете същата височина при засаждането.

Използвайте специфичен субстрат за сукуленти – лек, сипкав, с перлит против уплътняване. На дъното направете дренажен пласт най-малко 5 см. Не трамбовайте прекомерно мощно. Не бързайте с поливането след пресаждане. Сипете вода едвам на идващия ден, а в случай че почвата е била влажна – след 2-3 дни. Пресаждайте при започване на пролетта (март-април).

  1. Замиокулкусите обичат пресен въздух

Проветрявайте стаята постоянно, само че пазете цветето от течение и внезапни промени в температурата.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР