Дълги години обвинявахме прокуратурата, че не е ефективна, че не

...
Дълги години обвинявахме прокуратурата, че не е ефективна, че не
Коментари Харесай

Плевнелиев заля с хвалби Гешев и остро критикува Радев

„ Дълги години обвинявахме прокуратурата, че не е ефикасна, че не е дейна. Сега виждаме, че се работи на високи обороти. В продължение на десетилетия чакахме прокуратурата да стигне до високите равнища, до най-богатите българи, до олигарсите. Това стартира да се случва, това е положително желание. ”. Това разяснява в предаването „ Здравей, България ” Росен Плевнелиев, президентът на България - 2012-2017.  

„ За мен казусът е единствено един – откакто прокуратурата може да стигне до президента, когато има подозрение, че е нарушил закона, както и до най-богатия мъж, когато има подозрение, че е нарушил закона, това е добре, тъй като никой към този момент не е ваксиниран. Въпросът е дали прокуратурата ще стигне до всички, които не съблюдават закона ”, разяснява Плевнелиев.

„ Работи се на високи обороти, дадена е поръчка за деяние на всички вероятни фронтове. Необходими са резултати, само че би трябвало да се даде време ”, съобщи още Плевнелиев. „ Моето терзание е до каква степен всички тези медийни акции са подплатени с доказателства, тъй че да има правдивост ”.

Според Плевнелиев обаче поръчката на прокуратурата, че може да работи на тези равнища, би трябвало да получи поддръжката на обществото. Освен това са нужни синхронизирани дейности на всички равнища в страната – парламент, институциите, проверяващите органи, прокуратурата, съдът.

„ За да можем да тръгнем по пътя на тези 500 милиона лв. и да ги възстановим. Те няма по какъв начин да се изпарят ”, счита още Росен Плевнелиев.

Запитан по отношение на това може ли в отрасловата комисия и в Министерството на финансите да не се забележи, че такава огромна сума не се събира, той сподели:

„ Проверяващите органи, а те не са 1-2, има ги и в Министерството на финансите, и в Министерския съвет, от дълго време е трябвало да създадат своята оценка на риска – къде има заплаха да се източат повече пари от публичния запас, къде по-малко, и да се насочат там. Институциите не могат да бъдат толкоз пробити, те би трябвало да имат тази оценка на риска. Ако има опция посредством хазарт или опиати, или противозаконна търговия с оръжие, да се генерират голямо количество пари в сивия бранш, страната би трябвало да бъде извънредно фокусирана и да работи непрекъснато. В други браншове, където рискът не е толкоз огромен, би трябвало да се работи по различен метод ”, счита още Плевнелиев.

Относно пуснатите записи с президента Румен Радев, Росен Плевнелиев разяснява, че „ нещата са по-битови и обикновени, само че по-важни ”. „ Те ни демонстрират същността на президента. В продължение на 3 години той се вживяваше в ролята на морална опция на всички останали. Виждате, че не е никаква опция ”, разяснява Плевнелиев. Според него дали СРС-тата са законни, или противозаконни може да каже Висш съдебен съвет.  „ Факт е, че президентът, в качеството си на началник на Военновъздушни сили е нарушил закона ”, сподели Плевнелиев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР