Дългата дрямка на японската йена продължава. От началото на седмицата

...
Дългата дрямка на японската йена продължава. От началото на седмицата
Коментари Харесай

Йената проспа паричните мерки на ЕЦБ

Дългата сънливост на японската йена продължава. От началото на седмицата валутата на изгряващото слънце е "заключена " в скромния диапазон 107-108 йени за един щатски $. А от 1 януари 2019-а тя се търгува в извънредно тесните граници от 105.3 до 112.2 йени за един щатски $. Размахът на съмненията й през последните 260 дни на пазарна търговия докосна в края на май най-ниското си равнище за последните повече от 40 години и от този момент се е раздвижил алегорично. Все отново, по оценка на валутни анализатори, валутата гази в дълбоки води и от двете страни на диапазона се натрупва напрежение, като всяка от силите може да провокира пробив на равнищата на поддръжка и опозиция. Което неизбежно ще насочи вниманието към "Бенк ъф Джъпен " и към "мунициите ", с които разполага. Това евентуално ще стане по-ясно след двудневното заседание на банковия директорски съвет на 19 и 20 септември - седмица след сбирката на европейските централни банкери.

Окуражаващ сигнал за растеж на котировките на йената е чувството за закъснение на международното стопанство и комерсиалната война, която продължава да "взема жертви " на финансовите пазари. Това ускорява упованията, че йената ще влезе в ролята си на печеливша карта във времена на стрес. Майкъл Каил - валутен пълководец в "Голдмън Сакс ", вижда на всички места блян към избавителни убежища и чака щатския $ да завърши годината с цена от 103 йени. Въз основа на същите предвиждания някои задгранични вложители се обзалагат, че японската валута ще нарастне даже повече към щатската - до 100 йени за $. Оптимизмът на хеджинговите фондове за напредък на йената пък е достигнал най-високата си стойност от септември 2015-а през предходната седмица, по оценка на "Ситигруп ".

На този възторг се опълчват данните за вложенията в задгранични скъпи бумаги. Те сочат, че японските пенсионни фондове и застрахователи не престават да влагат средства в задгранични активи, без да ги застраховат, което като краен резултат оказва низходящ напън върху йената.

Между тези две сили се намират японските парични стратези. Те от дълго време са на предната линия на нетрадиционната парична политика и имат богат опит в борбата с пословичната мощ на националната валута, която има табиет да намалява инфлацията. Но защото и другите съществени централни банки са подготвени за нови парични тласъци, инструментите на "Бенк ъф Джъпен " изчерпват капацитета си.

Европейската централна банка към този момент намали депозитната си рента от минус 0.4% на минус 0.5% и даде обещание от 1 ноември нататък да купува всеки месец облигации за по 20 милиарда евро. Двудневното постоянно заседание на паричния комитет на Федералния запас завършва ден преди началото на сбирката на японската централна банка на 19 и 20 септември. Предвид ударния устен напън на щатския президент Доналд Тръмп в обществените медии за намаляване на лихвените проценти, американските централни банкери несъмнено ще последват европейските. Всичко това вещае мощна йена.

Японската валута е втората по финансови достижения измежду "колежките си " от развития свят през тази година - с над 2% растеж към зелените пари. Начело е канадският $, който е поскъпнал към щатския с съвсем 3.5 %. Най-слабо е представянето на шведската крона, която е изгубила жестоко 9% от пазарната си оценка към зелените пари.

На фона на растящите опасения за неизбежна криза йената ще продължи да притегля вложителите като на ниска цена вид за застраховка. Валутни стратези на "Джей Пи Моргън Чейс " считат, че картината на валутните пазари не се е трансформирала фундаментално, което оправдава "защитната " позиция, облагодетелстваща японската парична единица. Банкерите чакат 104 йени за един щ. $ до края на 2019-а.

Решението на ЕЦБ да намали депозитните лихви и да възобнови покупките на облигации не повлия изключително на курса на японската към щатската валута. В късната следобедна търговия на 12 септември котировките бяха 107.70 йени за един щ. $.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР