Дългът на Съединените американски щати се е запътил към рекорд.

...
Дългът на Съединените американски щати се е запътил към рекорд.
Коментари Харесай

Три причини да се страхуваме от $70-трилионния дълг на САЩ

Дългът на Съединените американски щати се е запътил към връх. Комбинацията от евтини пари и възходящ дълг помогнаха за траялата към този момент десетилетие стопански агресия и бичи пазар, само че голямата задлъжнялост може да стартира да работи против най-голямата стопанска система в света, в случай че нежният стопански баланс се промени, написа CNN, представена от money.bg.

През първото тримесечие на 2019 година общият дълг на Съединени американски щати (държавен и частен) е близо $70 трилиона, съгласно проучване на Institute of International Finance. Засега Съединени американски щати може да стартира да се оправя с тежестта на дълга. Икономиката, която е в размер на към $21 трилиона, остава здрава, а Фед се готви да понижи лихвите, което ще направи дълга по-евтин. Но в случай че не го направи, задлъжнялостта може да сътвори рискове.

Опасности за фиска

Икономиката на Съединени американски щати стартира да демонстрира недостатъци. Производството се забавя, а комерсиалната война удря по стопанските системи по света. Съединени американски щати остава едно от най-привлекателните места за вложения, а федералните облигации остават сигурен залог.

Но в случай че стопанската система се забави, Съединени американски щати ще би трябвало да продължи да разчита на вложители - и в частност на непознатите страни - да изкупуват облигациите ѝ.

Правителството може да остане без пари към началото на септември, още преди Конгресът да се завърне на работа след лятната отмора, обявиха от Министерство на финансите в петък. Затова министърът Стивън Мнучин изиска таванът на дълга да бъде нараснал още преди почивката, като към този момент не е ясна реакцията на Конгреса.

Правителството не може да заема нови средства от март насам, защото доближава избрания от законодателния орган предел. Ако държавното управление не успее да увеличи тавана, Съединени американски щати може да разгласи дифолт, разноските за обслужване да набъбнат доста и това евентуално да хвърли международната икономическа система в безпорядък.

Америка има доста дълг, който би трябвало да върне. По данни на Министерство на финансите бюджетният недостиг пък е скочил с над 23 % сред октомври и края на юни до $750 милиарда. Отчасти, това се дължи на данъчната промяна на президента Доналд Тръмп от 2017 година.

Дългът на Съединени американски щати е на невиждано високо равнище поради увеличените заеми. Към момента той е 101 % от брутния вътрешен артикул, споделят от IIF.

В дълготраен проект отхлабването на финансовите условия от централните банки, в това число Федералния запас, "ще поддържа натрупването на нов дълг ", споделя от IIF. Очаква се в края на месеца Фед да понижи лихвите.

Свалянето им ще облекчи отчасти лихвите, които Вашингтон заплаща по своите заеми. Към момента лихвените заплащания са $830 милиарда годишно. Ако Фед понижи лихвите със 100 базисни пункта, или 1%, това ще отстрани до $25 милиарда от заплащанията на Съединени американски щати, което не е чак толкоз значима сума поради общия дълг.

Ръст на корпоративните заеми

Корпоративна Америка също не се оправя изключително добре. Увеличение в отпуснатите от банките заеми увеличи дълга на нефинансовите компании до нови височини: 74% от Брутният вътрешен продукт. И до момента в който Фед се готви да понижи лихвите и да направи парите още по-евтини, тази обстановка няма да се промени.

Очаква се облагата на корпоративна Америка да намалее през второто тримесечие на година - второто следващо със спад. Анализаторите на Уолстрийт чакат това да се случи и през актуалното тримесечие.

А това значи, че някои компании може и да не съумеят да върнат заемите си, в случай че пазарите и стопанската система тръгнат надолу.

Световен риск

Притесненията по отношение на повишаващите се равнища на задлъжнялост не са лимитирани единствено до Съединените щати. Светът дълги над $246 трилиона, или към 320 % от международния БВП. Това е напълно малко под върха, доближат през първото тримесечие на 2018 година.

Огромният дълг слага света - и изключително разрастващите се пазари - в риск, в случай че изискванията на пазара се трансформират. А се чака заемите още веднъж да тръгнат нагоре, откакто централните банки по света се връщат към орязване на лихвите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР