Дългът на Обединеното кралство в края на юли е преминал

...
Дългът на Обединеното кралство в края на юли е преминал
Коментари Харесай

За първи път дългът на Обединеното кралство превиши 2 трилиона лири

Дългът на Обединеното кралство в края на юли е минал прага от 2 трилиона лири за първи път, само че пък продажбите на дребно са надвишили нивото си от времето преди пандемията. Това разгласи през днешния ден Националната статистическа работа, представена от Агенция Франс Прес.

Държавните финанси на Англия се утежняват скоростно поради цената на ограниченията в поддръжка на стопанската система, които бяха взети през последните месеци, с цел да се смекчат последствията от пандемията.

Държавният дълг на страната е 2,004 трилиона или с 227,6 милиарда повече, в сравнение с година по-рано. През юли дългът е бил над 100 % от брутния вътрешен артикул (100,5 на сто) за първи път от 1961 година.

Правителството похарчи десетки милиарди лири, с цел да задържи на повърхността стопанската система от налагането на карантината и вкара механизма за частичната безработица, чиято цел е да резервира работните места.

В същото време тежката криза, последвала блокирането на активността в продължение на седмици доста сви данъчните доходи.

Поради това бюджетният недостиг е достигнал невиждано високо ниво - 150,5 милиарда лири сред април и юли. Икономистите чака той да надвиши 300 милиарда $ в края на финансовата 2020-2021 година, която завършва на 31 март.

Британската стопанска система евентуално обаче е оставила зад тила си най-лошото и интензивността се възобновява със мощен скок от май с последователното отваряне на търговски обекти и фабрики.

Потреблението на семействата още веднъж пое нагоре, както сочат данните за продажбите на дребно. През юли те са се нараснали с 3,6 на 100 на месечна основа, продължавайки възходящата наклонност и към този момент превишиха нивото си от интервала преди пандемията, отбелязва английската статистика. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР