Дългът е неизмена част от всяка работеща икономика. Правителствата вземат

...
Дългът е неизмена част от всяка работеща икономика. Правителствата вземат
Коментари Харесай

Дългът към БВП в държавите по света се увеличава в последните години

Дългът е неизмена част от всяка работеща стопанска система. Правителствата вземат средства назаем, с цел да финансират разноски за неща, като пътища, лечебни заведения и учебни заведения, както и обещания, като понижаване на налозите, съобщи Profit.bg.

Съотношението дълг към Брутният вътрешен продукт в страните по света се усилва в последните години, защото държавните управления се възползват от рекордно ниските лихвени проценти, с цел да натрупат на ниска цена дълг, преди лихвите неизбежно да стартират да се вдигнат.

Вземането на средства назаем е нещо положително за една работеща стопанска система, само че когато този развой е несдържан, може да бъде неприятно нещо, изключително когато стопанската система тръгне надолу. Дори и изплащането на евтиния дълг може да стане невероятно, в случай че една страна е взела прекомерно доста от него, а растежът на стопанската система стартира да се забавя. Нивото на брутния държавен дълг, като % от Брутният вътрешен продукт, може да бъде знак за това какъв брой способна е една страна да изплаща отговорностите си, без да натрупа нови. На процедура, колкото по-ниско е това съответствие, толкоз по-добре.

В годишния доглад „ Световна книга на обстоятелствата “ на Централно разузнавателно управление на САЩ има и данни за съотношението дълг към Брутният вътрешен продукт на страните по света. Цифрите са показани като % от Брутният вътрешен продукт, тъй че в случай че една страна има Брутният вътрешен продукт в размер на 100 милиарда $ и брутен дълг от 110 милиарда $, то нейното съответствие на дълга към Брутният вътрешен продукт е 110%. Ето и кои са 15-те страни с най-голямо съответствие дълг към Брутният вътрешен продукт в света:

15. Испания— 99.6%. Испанската стопанска система, която стана жертва на дълговата рецесия в еврозоната, се бори с непрекъснато високата безработица — най-много измежду младото население.

14. Мозамбик — 100.3%. Мозамбик попадна в новините напоследък, откакто стана ясно, че не знае какво се е случило с към 500 млн. $ от заем в размер на 2 милиарда $, провиснал на страната.

13. Кипър— 104.6%. Не е изненадващо, че Кипър има доста насъбран дълг, защото страната имаше мощна експозиция към Гърция по време на дълговата рецесия в еврозоната. Положението се утежни и откакто кредитният й рейтинг бе намален до под капиталова степен, което оскъпява вземането на средства назаем.

12. Белгия— 106.7%. В страната обитават едни от най-влиятелните хора в света, като централата на Европейски Съюз е ситуирана в Брюксел. Белгия обаче страда от високи равнища на държавен дълг, до момента в който се бори с трудови и данъчни ограничавания.

11. Барбадос— 108.9%. Този данъчен парадайс е най-богатата и добре развита страна в източния Карибски басейн. Перспективите за напредък на локалната стопанска система обаче не са положителни, след въвеждането на ограничения за икономии в опитите за битка с резултатите от кредитната рецесия.

10. Гренада — 110%. Тази карибска островна нация натрупа прекомерно огромни отговорности в последните години и вследствие на това изпадна в просрочие с някои от заплащанията си.

9. Сингапур — 110.5%. В опит да се пребори с хронично високите си отговорности, държавното управление сега се пробва да намира нови способи да разраства стопанската система и да усилва продуктивността.

8. Кабо Верде — 116.8%. Малката островна страна в Атлантическия океан, в която се приказва португалски език, регистрира забележителен растеж на отговорностите си в последните години, като съотношението дълг към Брутният вътрешен продукт бе на равнище от 70% през 2010 година

7. Еритрея — 119.8%. Малката африканска страна е една от най-слабо развитите в света, а нейният Брутният вътрешен продукт е малко над 2.6 милиарда $. " Еритрея страда от продължителен фискален недостиг от усилването на несигурността в района през 1998 година, " съгласно Световната банка.

6. Португалия — 126.2%. Португалия завърши със своята стратегия за разпределяне на избавителни средства през 2014 година, само че към момента се пробва да се възвърне от резултатите от дълговата рецесия в еврозоната.

5. Ямайка — 130.1%. Карибският остров е една от най-задлъжнелите страни в света, откакто десетилетия наред натрупа дълг. Страната постоянно получава заеми от МВФ, с цел да погасява остарели отговорности, което усложнява проблемите й.

3. Италия — 132.5%. Италия е втората най-задлъжняла страна в еврозоната и евентуално крие най-големи стопански опасности измежду групата страни, ползващи еврото. Финансовата система на страната изпитва усложнения, като неотдавна две банки бяха избавени от страната. Ако тази система се срине, нещата ще бъдат доста по-лоши, в сравнение с в тази ситуация с Гърция.

3. Ливан — 132.5%. “Ливан се обрисува като главен обвинен за идна дългова рецесия въз основа на слабите индикатори на страната, свързани с платежоспособността й. Стандартните модели за резистентност на дълга и опита на други страни сочат за ранни признаци на дългова рецесия, ” съгласно Карла Слим, икономист в Standard Chartered.

2. Гърция — 181.6%. Страната продължава да изпитва усложнения след дълговата рецесия от 2010 година Тя мъчно заплаща вноските по дълга си, откакто бе спасявана неколкократно от интернационалните кредитори и към момента постанова ограничения за ограничавания.

1. Япония— 234.7%. Страната е надалеч пред другите в тази отрицателна ранглиста. В последните години японската стопанска система се сблъсква с бързо застаряващо население и супер ниски равнища на стопански напредък, в резултат на ниската продуктивност.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР