Далечните пътувания причиняват загуба на паметта, показа ново проучване. Самолетните

...
Далечните пътувания причиняват загуба на паметта, показа ново проучване. Самолетните
Коментари Харесай

Ако много пътувате ще имате проблеми с паметта

Далечните пътувания предизвикват загуба на паметта, сподели ново изследване. Самолетните преходи и умората, обвързвана с смяната на часовите пояси пречат на хората да поемат нова информация и да я запомнят, а също така ги карат да не помнят значими неща.

Психолози от Калифорнийския университет в Бъркли откриха, че хроничната " пътна отмалялост ", типична за представителите на интернационалния бизнес, води до промени в мозъка, които оказват въздействие доста откакто изтощеният пасажер се е върнал към естествения си темп на живот. Учените следили хамстери, чийто дневен режим бил изместван неколкократно с по шест часа - времето, за което се стига от Ню Йорк до Париж със аероплан. Недоспалите животни посочили съществени загуби в паметта и способността да заучават нови неща цялостен месец след нормализирането на режима си.

Когато прекосяваме бързо голям брой часови зони, биологичният ни часовник се разстройва. Най-тежки са пътуванията от запад на изток, демонстрират изследванията. Нагаждането към нови часове за сън и хранене се отразява зле на хипокампуса - мозъчната зона, виновна за паметта.

Когато пътуваме постоянно и далеко, може да станем доста по-неефективни в работата си - с изключение на проблемите с паметта, се забавят и реакциите ни, покачва се рискът от диабет, високо кръвно налягане и рак, обобщават още психолозите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР