Далечна планета е кръстена на българския диригент“Академия Музика – така

...
Далечна планета е кръстена на българския диригент“Академия Музика – така
Коментари Харесай

Маестро Камджалов дирижира Вселената

Далечна планета е кръстена на българския диригент

“Академия Музика ” – по този начин е наименуван новият и най-смел план на Маестро Йордан Камджалов. Той издига на качествено ново равнище цялата визионерска и просветителска активност на световноизвестния диригент. Курсът е безвъзмезден и отворен към всички над 16 години без горна възрастова граница. Занятията ще се водят по нов метод като се заимстват способи от древността, Средновековието и съвременността.
 24-1-sn_amit_katzir  24-3  24-4  24-5
“Тази академия е основана за интелигентни и чувствителни хора, които желаят да схванат повече за фундаменталните правила, по които се основава музиката ”, сподели маестро Камджалов. Темите ще се разискват на академично равнище, само че по метод, подобаващ за хора с разностранни ползи и не безусловно с музикално обучение.

Новата просветителна платформа е създадена взаимно с фамозната органистка проф. Нева Кръстева, чийто ученик е самият Камджалов. “Целта е да запалителен пламък или да продължим импулса за знания у хора от най-различни сфери, от най-различни възрасти – споделя той. – Участниците ще получат изцяло безплатно качествено познание. Искаме да създадем в тях чувството за образованието като за нещо топ настоящо и съвременно. Музиката е безспорна и интегрална просвета, осъзната и посочена като такава още преди Христа. И в случай че Academia Musica успее да възпламени пламъка към познанието в участниците, задачата ни ще е изпълнена. Искаме България за следващ път да даде един подтик в културата. ”

Курсистите ще имат свободен достъп до кухнята на правенето на музика, като участват на всички подготовки през сезона 2018/2019 година на Genesis Orchestra и на хора на Музикалната лаборатория за Човека, основани и ръководени от маестро Камджалов. Те приготвят концерти във Виена, Мюнхен и Лондон през новия сезон. Началото на плана е 17 ноември и ще продължи девет уикенда до юли 2019 година, като ще се организира един път в месеца в Сити Марк Арт Център (бившето кино “Левски ”).

Подборът на участниците ще е единствено по тяхната просветеност, сензитивност и отношение към цялостния развой. Преподаватели в академията ще са няколко българи и чужденци – специалисти в своите области. Обучението ще е изцяло гратис. Крайният период за записване е 21 септември 2018 година и към този момент са се присъединили доста забавни персони, показа диригентът. На имейла на фондация “Йордан Камджалов ” [email protected] още няколко дни ще се одобряват CV със фотография и мотивационно писмо или видеообръщение в свободна форма.

Интересът към самодейностите на този неординерен и харизматичен българин върви непроменяемо във възходяща серпантина. Залите на неговите концерти са постоянно претъпкани, а бисовете не престават до безспир. Последователите му у нас и по света се мерят в космични за визиите за типичен диригент числа. Критиците на 24-ия Музикален фестивал на Централна Европа го дефинират като “най-перспективния млад диригент в света ”. По силата на въздействието го съпоставят с Джони Деп в киното (на който наподобява и визуално) и на Роналдо във футбола (според немската преса). Той самият повече цени сравнението с гениалния диригент от края на XIX век Артуро Тосканини, фамозен със своя перфекционизъм, музикален слух, внимание към детайлите и фотографска памет.

Визионерът Йордан Камджалов слага в центъра на своите планове усъвършенстването на индивида във вселената на музиката. На 29 години той основава у нас фондация за подкрепяне на млади български създатели, носеща неговото име, тъй като постоянно е вярвал в изключителността на българския талант. За “мистерията на българските гении ” споделя, че “няма никакво рационално пояснение по какъв начин тази дребна страна има такива изключителни триумфи в случайни области като химия, математика, шахмат, спортна гимнастика, музика, физика и доста други ”. И че аргументите за тези изключителни достижения са “някъде доста надълбоко в индивида, в неговите корени, в неговото подсъзнание и свръхсъзнание ”.

Разширяването на активността си у нас през последните години Маестро Камджалов дефинира като задача и най-важна идея. “В България има хора, които толкоз доста ме възхищават! Хора, които на никое място другаде на планетата не съм срещал. За мен да съм в България е една привилегия, благополучие и болежка в същото време. Българският народ е неповторим. Тук са най-отворените и най-затворените хора; може би най-интелигентните и най-неинтелигентните; може би най-нежните и най-грубите. Възхищава ме този модел на безспорни крайности. Всъщност това е повода да върша от ден на ден неща на българския културен ландшафт ”, споделя визионерът.

Всяка година фондация “Йордан Камджалов ” организира конкурс за инструменталисти, артисти, композитори и диригенти и подкрепя с финансиране техни участия в интернационалните състезания, майсторски класове, академии, фестивали и концертни изяви. През 2014 година Маестро Камджалов основава Нова концептуална платформа. В нея влизат Genesis Orchestra, “Музикална лаборатория за индивида ” (хор и ансамбъл) и “България пее ”.

Роденият на 16 октомври 1980 година в Търговище Йордан израства с татко инженер и майка – учител по музика. Образованието и знанието са на респект в това семейство и Маестрото твърди, че дължи голямата си ученолюбивост на родителите си. Детството му минава сред трите пиана на майка му и детските енциклопедии, които непрестанно му носи татко му. “Четях в унес забавни неща по история, археология, астрономия, за религии, климат, за чудесата на света… Още оттогава у мен беше заложена тази симетрия към музиката и науката по едно и също време. Тогава се пробвах и да композирам, в този момент нямам време, само че ще стартира отново ”, споделя диригентът. Той приключва гимназия в родния си град. Когато е на 14-15 години, в него се борят две пристрастености – да бъде музикант или академик и поставя на везните музиката и физиката. “Симетричността сред ползите към музиката и науката е толкоз естествена! Тя е в резонанс с античните универсални персони като Леонардо и Питагор. Но избрах изкуството, тъй като бях уверен, че от сцената може по-добре да споделям с другите, в сравнение с от лабораторията ”, споделя визионерът, който от дете мощно се вълнува от концепцията да е потребен на хората. “Абсолютно анормално е ти да си благополучен, а съседът ти – трагичен ”, разсъждава филантропът.

Маестро Камджалов в действителност в никакъв случай не е желал да става диригент, считал е това като неосъществим връх, само че в Музикална академия “Панчо Владигеров ” го окуражават, че има гений. Следват образование в Музикална академия “Ханс Айслер ” в Берлин и 18 майсторски класа в Цюрих, Лондон, Хелзинки, Виена.

Погледът на кафевите му очи безусловно сковава, толкоз е мощен. За необяснимата си харизма, с която увлича хиляди почитатели, той разяснява: “Никога не съм мислил дали имам рискови качества да хипнотизирам, само че музиката въздейства по един единствен метод – положително. Повдига духа, възпитава и развива. Вълнува ме всичко, което изважда индивида от неговия комфорт и го кара да надмине всекидневието си ”.

Това, с което диригентът Йордан Камджалов е неповторим в света, е основаният от него числов код, с който Маестрото помни наизуст партитурите на безусловно всички принадлежности в оркестъра, на всяка творба, която дирижира. Десетки принадлежности, стотици страници, хиляди символи… От години се пробва да откри време да създаде тази доктрина и през днешния ден твърди, че има единствено двама индивида, които могат да му партнират в това. Цялата музикална памет – в един числов код? Звучи необикновено. “И аз бях покъртен, когато написах това, не знам по какъв начин стана. Разработвам този код от 2007-ма. Имам самостоятелен код за всяка музикална творба ”, споделя музикантът.

През 2014 година NASA и Международният център по астрономия (IAU) кръщават метеорит на него. Камджалов цялостен живот е изпитвал непреодолима пристрастеност към Космоса и астрофизиката, даже записва тази компетентност в Хайделбергския унивеститет. Затова в информацията за дребната планета 52292, носеща името “52292 Kamdzhalov ”, написа: “Със пристрастеността си към астрономията диригентът Камджалов свързва света на музиката с очарованието на Вселената ”.

Стълба към небето


Носител е на над 10 влиятелни интернационалните оценки

 Сертификатът за неговата планета “52292 Kamdzhalov ”. Сертификатът за неговата планета “52292 Kamdzhalov ”.
Йордан Камджалов е обожаван и един от най-желаните диригенти на 4 континента и на всички места го величаят със суперлативи като “гениален ”, “извънземен ”, “разтърсващ ”, “магьосник ”. Под вълшебната му палка са свирили над 60 оркестъра допълнително от 20 страни. Дирижира водещи обединения в Берлин, Лондон, Цюрих, Лос Анджелис, Токио, Бостън, Лисабон… Съосновател е и член на Съюза на генералните музикални шефове и основни диригенти на Германия. Лондонската филхармония го класира измежду тримата най-хубави диригенти на своята генерация. Deutschland Radio го откроява в тройката най-хубави диригенти на Германия за 2011 година През октомври 2017 година е почетен с най-престижната премия за класическа музика в Германия Echo Klassik. Носител е на над 10 влиятелни интернационалните оценки. На 35 години е към този момент учен – поканен е за член на Българска Академия на Науките и Изкуствата (БАНИ). От тази година е музикален шеф и основен диригент на Хърватската национална опера и филхармония в Риека – Европейска столица на културата 2020.

Той е първият чужденец, определен единомислещо едвам на 30-годишна възраст за общоприет музикален шеф и основен диригент на Хайделберг. Маестро Камджалов обаче приключва предварително контракта си, с цел да се посвети предпочитано на интернационалната си активност и креативен визии. Точно те – визиите му за развиване на индивида посредством музиката – го вършат неповторим и единствен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР