Далеч в космоса лети гигантска топка, състояща се от такова

...
Далеч в космоса лети гигантска топка, състояща се от такова
Коментари Харесай

Астероид от желязо може да направи всички ни милиардери

Далеч в космоса лети гигантска топка, състояща се от такова количество метали, че с помощта на нея всеки гражданин на Земята би могъл да стане милиардер, написа в. „ Таймс ".

Вероятно никой няма да се изненада, че индивидът, който би трябвало да помогне на хората да стигнат до благосъстоянието, може да бъде Илън Мъск. НАСА заяви, че компанията на милиардера SpaceX ще се причисли към проучването на метеорит, наименуван Психея.

Американски учени настояват, че това небесно тяло, което в миналото може би е било ядрото на планетата, съдържа метали на стойност 8 000 квадрилиона паунда. Квадрилионът е число с 15 нули. Ако разпределите тези пари измежду цялото население на Земята, което в този момент възлиза на съвсем 8 милиарда души, получавате към милиард паунда за всеки.

Макар че няма проекти за доставката на галактическо желязо на Земята, учените се интересуват от приликата на метеорита с планетите.

Смята се, че този метеорит с диаметър към 224 километра, който в този момент е на към 518 милиона километра от Земята, е бил разтопеното ядро на планета. Вероятно тя е изгубила каменистата си тога заради конфликти с други небесни тела преди милиарди години. Ядрото последователно се охлажда и се трансформира в твърда маса от никел и желязо.

Психея, наподобяващ картоф по форма и ситуиран сред Марс и Юпитер, не е като другите метеорити, които са примес от камък и лед. Следователно, той може да ни даде неповторима информация за процеса на образуване на планетата. В дълбините на Земята евентуално се намира сходно железно ядро, само че то е недостижимо, защото е покрито с камениста тога и кора. Проучването на Психея евентуално ще ни разреши да разгледаме далечното минало на Слънчевата система, позволяват учените.

Сонда на НАСА няма да кацне на метеорита, само че ще се върти към него в продължение на 21 месеца, изследвайки разнообразни типове повърхността и възрастта им. Нейната цел също ще бъде да дефинира дали Психея е ядрото на даден обект с размерите на планета. Безпилотният галактически транспортен съд ще бъде изведен в космоса от ракета на SpaceX Falcon Heavy, най-голямото ракетно транспортно средство в света от времето на Сатурн 5, която достави хората на Луната.

Falcon Heavy ще излети от Флорида през юли 2022 година. След изстрелването, нейните странични ускорители ще се отделят от корпуса и ще се върнат на Земята за повторна приложимост. Очаква се галактическият уред на НАСА да доближи Психея през 2026г. Сред потребния му товар ще бъде и съоръжение за две други задачи на НАСА. Едната от тях е проучването на марсианската атмосфера, а другата включва проучване на двойни метеорити.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР