Далеч сме още от покриването на критериите за влизане в

...
Далеч сме още от покриването на критериите за влизане в
Коментари Харесай

Пеканов: Далеч сме още от покриването на критериите за влизане в еврозоната

Далеч сме още от покриването на критериите за влизане в Еврозоната , изключително във връзка с инфлацията . Няма по какъв начин някои артикули да са по-скъпи от същите в западноевропейските страни. Това съобщи служебният вицепремиер по ръководство на европейските политики и еврофондове Атанас Пеканов пред БиТиВи.

Той изясни, че през есента е почнало намаляването на месечното равнище на инфлацията , като обаче би трябвало да спадне още доста, с цел да покрием условията за Еврозоната. Следващите ограничения би трябвало да бъдат в бранша на храните и в енергийния бранш, уточни Пеканов.

Най-големият проблем преди влизането на България в Еврозоната би бил комерсиалните обекти да спекулират с цените на главните артикули, предизвести той и добави, че ще е доста значимо партньорството с комерсиалните вериги. Ако комерсиалните вериги се съгласят на партньорство, това ще увеличи доверието на българските жители за приемането на еврото, чака той.

Във връзка с високите цени в комерсиалните вериги и постанова ли се таван на цените, Пеканов съобщи, че за таван на цените на дребната потребителска кошница не може да се приказва. Пазарът не ни дава доста аргументи да му имаме вяра, само че такива внезапни и нападателни ограничения не сме обсъждали, изясни той и добави, че ще се вземат меки ограничения. Ако меките ограничения не дадат резултат, е допустимо служебното държавно управление да спре помощите за огромните компании и промишлеността.
 Пеканов: България няма да обедее откакто приемем еврото
Пеканов: България няма да обедее откакто приемем еврото

Tой чака да има повече контролни механизми

По думите му не е обикновено в множеството европейски столици млякото да е едно евро или един $, а тук да е 3.60 лева В България би трябвало да бъдем по-активни за събаряне цените на главните артикули и за това контролните регулатори би трябвало да бъдат дейни. С влизането в Еврозоната и приемането на еврото ще има повече напън някои цени да падат, а не да се усилват, счита Пеканов.

" Държавата е единствено с единия крайник в Еврозоната. След приемането на еврото ще си спестим разноските от превалутиране ", уточни Пеканов и призна, че осведомителната акция за еврото се забави.

Той посочи, че към 1 милиарда лева би трябвало да получи България по Плана за възобновяване във бранша декарбонизация и енергетика. Трябва да се отделят средства и за енергийното възобновяване - към 300 млн. лева, само че не би трябвало да бъде финансирано на 100% от страната, разяснява Пеканов.

По отношение отдалечаването на България от Шенген, Пеканов уточни, че с големия мигрантски напън страната няма да може да се оправи сама. За българо-турската граница би трябвало да се дават и европейски средства, тъй като това е граница на цяла Европа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР