Далеч преди встъпването в експлоатация на газопровада Балкански поток енергийният

...
Далеч преди встъпването в експлоатация на газопровада Балкански поток енергийният
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Зимата няма да е страшна, диверсификацията вече работи

Далеч преди встъпването в употреба на газопровада „ Балкански поток ” енергийният министър Теменужка Петкова пусна стотици кубически метра оптимизъм за феновете на телевизионното предаване „ Лице в лице ”.
Петкова увери последователите си, че договарянията сред Русия и Украйна към този момент се развиват без затруднения с посредничеството на Европейския съюз. Най-вероятно договорът за пренос на съветски газ през Украйна няма да бъде подписан, само че България към този момент се е подсигурила с доставки от други страни, а хранилището в Чирен е запълнено с 541 куб. м газ, който би обезпечил потребностите на цялата страна за 45 дни.

По инструкции на Министерството на енергетиката всички държавни сдружения и компании са резервирали оптимално възможнитне ресурси от горива в навечерието на зимния интервал, увери министър Петкова.

Що се отнася до газопровода от Гърция, по него към този момент интензивно се работи, откакто са били приключени археологическите разкопки. Южният газов кулоар ще обезпечи по този начин лелеяната диверсификация и ще подсигурява енергийната сигурност на страната.

Фактът, че „ Булгаргаз” за първи път предлага да бъде понижена цената на синьото гориво подсказва, че към този момент събираме плодовете на действителната диверсификация: откакто на конкурентни цени са импортирани 400 млн. куб. м полутечен газ от Съединени американски щати, цената на природния газ за потребителите може да бъде понижена, заяви Т. Петкова.

Друг положителен факт е договорът с Азербайджан за 1 милиад куб. м газ, което съставлява близо 30 % от годишните потребности на страната ни. Притокът на газ от Азербайджан би трябвало да бъде обезпечен към октомври 2020 година, увери министър Петкова.

Бъдещето наподобява толкоз хубаво, че чак да не повярваш.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР