Далеч по-опасен е грип Б, отколкото коронавирусът. Няма никаква рационална

...
Далеч по-опасен е грип Б, отколкото коронавирусът. Няма никаква рационална
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски съобщи какво по-страшно нещо от COVID-19 идва скоро в България

Далеч по-опасен е грип Б, в сравнение с коронавирусът. Няма никаква рационална част в това да се презапасиш с хранителни артикули. Евентуално да се успокоиш себе си, че нещо правиш поради вирусната зараза. Това съобщи шефът на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски в ефира на bTV.

"Смъртността за хора над 80 години е 14%. 3,6% е смъртността при хората сред 70-80 години. Оттам смъртността във всички останали групи корелира с тази на грип Б. Това, което се говореше до момента от специалисти, че би трябвало да има по-голяма нерешителност за групи, които са със съпътстващи болести, е правдиво ", добави още той.

"Свръхинформирани, надлежно свръхпаникьосани. Всички специалисти недоумяват тази суматоха, която се развива в страните. Тази зараза не се отличава от доста други респираторни инфекции ", счита още той.

Той разкритикува и държанието на българката от поставения под карантина хотел в Тенерифе.

"Защо тича по-целия хотел, откакто сте сложени под карантина. Това са едни иррационални дейности ", уточни той.

"Всяка вирусна зараза, която е рискова за здравето, би трябвало лекарските екипи да бъдат добре предпазени. Един от огромните проблеми е преизтощаването на системата. Китай има изобилен запас, само че 1700 лекари са инфектирани. Не са умряли, само че са инфектирани. Медицинските екипи би трябвало да бъдат предпазени най-вече ", уточни лекарят.

По думите му тази зараза не се разграничава доста от другите. "Ние преживяхме доста по-сериозни инфекции с по-голяма смъртност ", съобщи още той.

Според него откриването на ваксина ще е дълъг развой. "Усилията са ориентирани в доста страни и в Япония, и в Щатите, и в Китай, и в Русия. Трябва да се знае, че една ваксина, с цел да се пусне измежду популацията, би трябвало да е изцяло безвредна, а това изисква доста време " уточни ген. Мутафчийски.

Той уточни и по какъв начин неговото лично семейство се пази сега.

"Тази заран също го обсъждах с моите синове, предложих това, което предлагам на всички ", уточни той.

"Нашето изказване на щаба е, че ние нямаме потвърден случай на ковид в България. Всъщност не сме попаднали на верния пациент. Тази заран пробите са негативни. Разкриват се две нови лаборатории - във Варна и Стара Загора, които ще действат от другата седмица. Ако на следващия ден имаме случай на ковид, би трябвало първо да се издирят всички контактни лица ", добави ген. Мутафчийски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР