Дълбоко сме обезпокоени от екзекуцията на до 25 руски военнопленници

...
Дълбоко сме обезпокоени от екзекуцията на до 25 руски военнопленници
Коментари Харесай

ООН обвинява: Русия и Украйна са екзекутирали военнопленници

" Дълбоко сме обезпокоени от изтезанието на до 25 съветски военнопленници и недееспособни лица от страна на украинските сили, която документирахме ", съобщи Матилда Богнер, ръководителка на задачата на Организация на обединените нации за наблюдаване на правата на индивида в Украйна. На конференция в Киев тя заяви, че хората са били екзекутирани " незабавно след арестуването им на бойното поле ".

Украйна организира следствия по пет случая с 22 жертви. Но съгласно Организация на обединените нации до момента не е известно да са били издадени неоправдателни присъди за причинителите.

Международната организация е и " надълбоко обезпокоена " от " бързата екзекуция на 15 украински военнопленници след залавянето им от съветските сили ", заяви Богнер. 11 от тях са били убити от съветската група " Вагнер ". 

Сравнение на броя на убитите военнопленници от двете страни обаче няма по какъв начин да бъде направено. Русия не дава на Организация на обединените нации достъп до украински военнопленници, затова може да се допусна, че извършените военни закононарушения, които не могат да бъдат потвърдени, са доста повече, счита Богнер. Тя осведоми, че за отчета са били интервюирани над 400 военнопленници и от двете страни. 

Киев разкритикува отчета на Организация на обединените нации

В оповестения отчет на Организация на обединените нации някогашни съветски и украински военнопленници описват изтезанията, на които са били подложени. Бойци от Украйна оповестяват за побои с лопати, електрошокове, инсценирани изтезания, полово принуждение, непредоставяне на храна и питейна вода, даже на незабавна здравна помощ в съветските арести. " Те не просто ни биеха, те ни пречупваха ", споделя някогашен пандизчия.

От своя страна съветските военнопленници оповестяват за побои, електрошокове, закани за ликвидиране и полово принуждение от украинците. " Показаха ми окървавена секира като предизвестие, преди да ме разпитат ", декларирал един от тях. 

Украинският прокурист по правата на индивида Дмитро Лубинец отхвърли изказванията на представителите на Организация на обединените нации. Според него доказателства за убийствата на съветски военнопленници от страна на Украйна не съществуват. 

Над 8300 цивилни жертви

Според Организация на обединените нации убитите цивилни в нападателната война против Украйна са над 8300. Организацията обаче счита, че броят на жертвите е доста по-висок, защото ѝ е бил отхвърлен достъп до окупираните от Русия територии.

При смъртните случаи измежду цивилните " повече от 90 % са породени от ракети, експлозиви и мини ", съобщи Богнер. Тя заяви още за документирани изтезания на цивилни жители и случайни арести в окупираните от Русия територии. Най-малко 621 души са изчезнали или са били принудително арестувани от съветските войски. А 90 на 100 от освободените от плен описват за изтезания и малтретиране.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР