Дълбоките води на Атлантическия океан, на 600 метра от повърхността

...
Дълбоките води на Атлантическия океан, на 600 метра от повърхността
Коментари Харесай

Зелена светлина: пластмасови риби

Дълбоките води на Атлантическия океан, на 600 метра от повърхността и на хиляди километри от сушата. Там, където въздействието на индивида би трябвало да не се усеща. Оказва се, обаче, че пластмасовите боклуци постепенно завладяват и тази част от planetata. Ирландски учени откриха, че в организмите на 73 % от рибите в северозападната част на Атлантическия океан се съдържат drebni пластмасови частици.

Алина Вичорек: Повечето от пластмасовите частици са под формата на нишки. Има нишки от облекла, които са попаднали във водите след изпиране. Има и частици от риболовен уреди. Но би трябвало да се създадат още доста проучвания, с цел да се открият точните източници на замърсяване.
Сини и черни нишки - това разкрили учените в множеството риби. Те изследвали над 230 - с всевъзможни размери - от 3 до 60-сантиметрови. В рибка по-малко от 5 сантиметра били открити 13 пластмасовици частици.

проф. Джон О`Халорън: Някои от дребните пластмасови частици може да имат отровно покритие. За това въпросът е - от какво са тези частици, по какъв начин са попаднали в организма и какво се случва когато попаднат в тъканите на рибите.
Миниатюрни пластмасови частици, гарнирани с оцветители и всевъзможни химикали - това към този момент е част от менюто на рибите, без значение от местообитанието им. Досега се предполагаше, че най-малко в организмите на дълбоководните риби няма пластмасови останки. Обяснението на учените е, че най-вероятно рибите гълтам частиците през нощта, когато изплуват на повърхността, с цел да се хранят с планктон.

Ако пластмасовото нахлуване не бъде овладяно, то през 2050-та година пластмасата b океана ще бъде повече от рибите. Песимистична прогноза, за която морските откриватели предизвестяват от години. А дали пластмасата ще завладее и хранителното меню на хората - зависи от самите хора.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР