Дълбоки ровове, необезопасени изкопи, непроходими площи, разхвърляни строителни материали, стърчащи

...
Дълбоки ровове, необезопасени изкопи, непроходими площи, разхвърляни строителни материали, стърчащи
Коментари Харесай

Някой гали Галчев за ремонта на Западен парк

Дълбоки изкопи, необезопасени ровове, непроходими площи, разхвърляни строителни материали, стърчащи кабели, непокрити шахти, тиня до ушите, липса на защитни и указателни уреди. На служащи и защита - също. Потресаваща картина на мърлящината и безнаказаността при "усвояването " на обществени средства. Това е "Западен парк ", това е "Галчев инженеринг ", това е Столична община.

Всичко по контракта за 11 млн. лева трябваше да е готово до края на предходната година, само че няма да завърши и до края на тази. Първо отбиха няколко половин година с арогантното пояснение, че не можели да работят поради метеорологичните условия. Без да видим, валяло месеци наред като в тропиците. После времето се оправи, само че вместо работатат да кипи, измислиха ново двайсет. Забравили да отбележат в плана съществуването на основен тръбопровод, който минава тъкмо под арката над основния вход откъм бул. "Сливница ". Така два от фундаментите се оказали тъкмо върху трасето му.

Само това стига да разбере човек, че го вършат на глупак. Но сериалът продължава. Открили гафа през май и дали период на проектанта "Проджект планинг енд мениджмънт " ООД да поправя схемите съгласно сервитута доникъде на юни. Онези закъснели със седмица, след което показали преработката без част ВиК, геодезия и електро. Архитектурната част пък още веднъж не била съобразена с условията на концесионера "Софийска вода " към сходен вид водопроводи. Затова прекратили контракта, който ще бъде завършен от общинското дружество "София план ". Глоба няма, само че планът нямало да се оскъпи. И вълкът утолен, и агнето - цяло.

Междувременно от Столична община намират мотив за оптимизъм в следващия несравним батак. Към момента от плана били изпълнени "100% подземната инфраструктура - канализацията, тръбопровод, електро мрежа и други " Ако това е осъществяване, какво ли ще да значи несъблюдение?! Ако среднограмотен механически човек е видял кривуличещите и плитки ровове, в които нахвърляха тръбите, неппременно са му настръхнали и косите за идното създаване на настилки и парково обзавеждане, детски площадки, поливна система, осветяване, видеонаблюдене, атракциони. Просто смут!

"Галчев " продалжава обаче напред като Кубрат Пулев. Преди Западен парк спретна ремонта на НДК, а в този момент завоюва и публичната поръчка на същата "Софийска вода ", чиито магистрални водопроводи не вижда, за спешни поправки и строително-монтажни работи в южните и източните квартали на София. Ето ти още 20 млн. лева, които концесинерът ще разпредели съответно върху сметките на клиентите.

Ами новия корпус на УНСС, който подвигна кръвното на финансовия министър Владислав Горанов преди министър председателят Бойко Борисов да му подреди да отпусне 7.5 млн. лева на строителя "Галчев " - там също вършиха препроектиране и милионни допълнения към поръчката, тъй като в плана беше пропусната цялата подземна инфраструктура.
Да напомним и детайлите.

Строител и архитект споделиха същото, което споделят и в този момент - че заради неналичието на под земята кадастър непрестанно се натъквали на връзки, за които не знаели. Само че от "Топлофикация " отхвърлиха техен магистрален водопровод да е повода за прекъсването на градежа и увериха, чеса го изместили още през 2003 година, като бил нанесен в кадастъра. След което съгласували и плана за корпуса на УНСС, като показали от кое място минават настоящите уреди. Ако това не е уличаване в неистина, здраве му кажи.

Но строителството беше спряно за неопределен срок с Акт 10 - тъкмо както стопираха и това в Западен парк. Все отново това са дребни хапки с оглед растежа на "Галчев ", който се подреди към този момент и измежду неофициалните подизпълнители на държавната "Автомагистрали " малко преди кабинетът да й разпореди строителството на 134 км. от автомагистрала "Хемус " за 1.34 милиарда лв.. При толкоз поръчки по какъв начин да огреят на всички места с една шепа служащи?! Но при липса на наказания и обезпечена безнаказаност за какво ли да бързат преди възложителите да надградят поръчките с по още няколко милиона?!

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР