Дълбоки пропуски в професионалното образование и притеснения фирмите да инвестират

...
Дълбоки пропуски в професионалното образование и притеснения фирмите да инвестират
Коментари Харесай

Несигурността на бизнеса да инвестира в кадри е пречка пред дуалното образование

Дълбоки пропуски в професионалното обучение и терзания компаниите да влагат в евентуални фрагменти без гаранции за оставането им на работа – това са главните терзания на бизнеса във връзка с дуалното обучение, демонстрира изследване на " Галъп интернешънъл ". Изследването е извършено в интервала юни-юли 2019 година измежду 104 компании и 31 учебни заведения по плана ДОМИНО, 502 компании и 153 учебни заведения отвън плана и 4 фокус групи с възпитаници от професионални гимназии и родителите им. В рамките на плана ДОМИНО близо 1600 възпитаници от 32 професионални гимназии в 19 града се образоват по дуалната система в общо 12 специалности, като работят в над 170 български и задгранични компании.

Изследването регистрира позитивен резултат на дуалното обучение върху развиването на професионалното обучение в страната, само че и редица компликации и за бизнеса, и за учебните заведения. Все отново участващите в плана ДОМИНО представители на бизнеса и учебните заведения правят оценка позитивно взаимоотношението си на локално равнище - 61% от компаниите и 84% от учебните заведения го дефинират като доста положително.

Сред главните компликации, споделени и от бизнеса, и от представителите на просветителната система, преди всичко излиза

терзанието да се влага в фрагменти без гаранции, че те ще останат на работа

за фирмите. Особено висок е делът на участващите в ДОМИНО компании, които споделят тези терзания – 73%. Отчита се също съмнение към дуалното обучение от страна на компаниите, които нямат опит с дуалното обучение. Те да вземем за пример остават резервирани към концепцията да отделят хора, които да се включат в създаване на образователна стратегия, която да дава отговор на потребностите им. На въпрос към бизнеса дали би отделил фрагменти, които да вземат участие в семинар за създаване на образователна професионална стратегия, 55% от участвалите в ДОМИНО компании показват такава подготвеност против едвам 17 на 100 от компаниите отвън плана.

Друг проблем са по-дълбоките цялостни пропуски в професионалното обучение в страната. Както учениците във фокус групите, по този начин и дял от 57% от представителите на бизнеса споделят за

необятни разминавания сред преподаваното в учебните заведения и нужните познания и умения ,

които стажантите би трябвало да имат за работа в действителна среда. Теорията, преподавана в професионалните гимназии, постоянно е остаряла и не дава отговор на модерните условия на бизнеса, демонстрира изследването. Учениците също удостоверяват, че практическите занятия остават на назад във времето, за тях постоянно не остава образователно време или няма подобаваща материална база и преподаватели.

Най-голямото усложнение пред учебните заведения (44%) пък се обрисува намирането на задоволително заинтригувани компании за образуване на дуална паралелка. Наред с това 56% от учебните заведения са на мнение, че зад дефицитите на професионалното обучение се крие преди всичко демографската рецесия. На напред във времето излизат и проблеми като съмнение в вероятностите, които професионалното обучение предлага, и спад на престижа му.

Като съществена причина за превъзмогване на проблемите пред дуалното обучение се показва съдействието на страната – облекчение на административни процедури, финансово подкрепяне, законодателни ограничения и осведомителни акции. Като един от най-ефективните способи е посочено и задълбочаването на съдействието сред бизнеса и просветителната система.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР