Далат е съвсем млад град в Южен Виетнам. Това, с

...
Далат е съвсем млад град в Южен Виетнам. Това, с
Коментари Харесай

Crazy House - историята на лудата къща във Виетнам

Далат е напълно млад град в Южен Виетнам. Това, с което градчето притегля хората най-много, е заобикалящата го природа. Атмосферата тук е тиха и доста спокойна. Освен прелестните пейзажи, мекия климат, цветните градини, в Далат ще открием и една необикновена постройка - Crazy House.

Дива, странна, прелестна... има доста способи да опишем " Лудата къща ". Едно обаче е несъмнено и това е, че този " вманиачен " комплекс е уникален.

Построен в страховит контрастност с френските колониални вили на Далат, причудливата авангардна къща за посетители е лабиринт от спираловидни стълбища, шарени спални, вълнообразни повърхности, ярки цветове, тесни мостове и скрити кътчета.

Идеята за шарената къща е на Данг Виет Нга, която споделя, че това е висшият израз на нейното въображение. Целта на плана е да напомни на хората, занимаващи се с архитектура, какъв брой значима е природата, която безмилостно унищожават, и да ги насърчи да се грижат за околния свят.

Данг Виет Нга е щерка на втория консултант на Хо Ши Мин и общоприет секретар на Виетнам. Дълго живее и учи в Москва, където получава докторска степен по архитектура. Връщайки се вкъщи през 1990 година, тя стартира да осъществя фантазиите си.

На пръв взор сюрреалистичните структури на Crazy House припомнят на подиуми от картина на Салвадор Дали или може би даже на творбите на каталунския проектант Антонио Гауди.

Проектът е толкоз нетрадиционен и пъстър, че даже обственият ѝ татко, макар парите и въздействието си, отхвърля да отпусне средства за построяването на хотела, определяйки плана като нелепост.

С течение на годините, упоритостта на мадам Данг бива възнаградена и първите необикновени постройки стартират да притеглят вниманието на близките. В резултат на това мнозина изричат предпочитание да спонсорират плана, който непрестанно се разраства.

Днес госпожа Данг е към този момент на 79 години. Тя освен има хотела, само че и живее там. С огромно наслаждение посреща гостите си, споделя им историята на Crazy House и ги снима на фона на своето произведение.

За момента хотел Crazy House Виетнам разполага с девет стаи в главната постройка под формата на дърво и един специфичен апартамент, ситуиран в двора от дясната страна на входа. Както отбелязва CNN, всяка стая е кръстена на животно или растение, с цел да се укрепи връзката с природата, която създателката желае да съобщи.

Към постройката има и музей в същия " откачен " жанр. Той е отворен за гости всеки ден, само че в случай че желаеме да избегнем големите опашки, целесъобразно е да го посетим рано заран.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР