Дъждовното лято съсипа реколтата от грозде в Пазарджишко и на

...
Дъждовното лято съсипа реколтата от грозде в Пазарджишко и на
Коментари Харесай

Производители на грозде в Пловдивско искат по-висока цена на продукцията

Дъждовното лято унищожи реколтата от грозде в Пазарджишко и тук-там в Пловдивско. В Брестовица - селото, което се слави като българската столица на виното, лозовите масиви са по-малко наранени.

Брестовица, Родопи

Заради интензивните дъждове напролет и лятото, по лозовите масиви в Брестовица са се развили редица гъбни заболявания. Това принудило стопаните да пръскат насажденията повече от нормалното. Антон Шопов, който отглежда над 70 декара десертно грозде, споделя, че досега го е обработил най-малко 12 пъти.

Асен Шопов - производител на грозде: Средствата, които вложихме като разноски за препарати, нафти. Като цяло разноските са може би двойно за друга година и това ще отрази върху себестойността на продукцията, която ние ще осъществяваме. Поне по този начин се надяваме ние - тази година цената да бъде малко по-висока от друга година.
По-голямата част от продукцията стопаните от Брестовица осъществят на румънския пазар. Очакват тази година изкупната цена за кг да се увеличи с най-малко 20 стотинки за десертното и виненото грозде. Добивите ще бъдат като миналогодишните.
Асен Шопов - производител на грозде: Ако есента бъде по-благосклонна, има повече слънчеви дни допускам, че гроздето няма да се отличава като качество от друга година.
В бранша изпитват все по-голяма потребност от работна ръка. И тази година мъчно се намират хора за гроздобера. А в Брестовица всеобщата акция ще стартира при започване на септември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР