Дъждът в петък сутринта доведе до задръствания по много ключови

...
Дъждът в петък сутринта доведе до задръствания по много ключови
Коментари Харесай

Мощна хибридна буря връхлита Източна Европа през уикенда

Дъждът в петък сутринта докара до тапи по доста основни пътища в Атина и към Атина, а в доста елементи на страната управляващите са нащрек за наводнения и вятър, написа Блиц, базирайки се на " Български вести ".

В Атина тапи в доста елементи на булевардите Кифисиас, Александрас, Василисис Софиас, Пиреос и основните улици в центъра на града, както и на околовръстния път Атики Одос и покрай изхода на националната автомагистрала на север и на запад.

Дъждът идва след три дни ветрове, които раздраха електрическите линии в няколко квартала и други елементи на страната в четвъртък, събориха дървета, раздраха покрива на учебно заведение в Западна Атина и доведоха стотици позвънявания до противопожарна работа за премахване на парчета.

Фериботите бяха спрени от плаването в четвъртък, само че услугата се върна към естественото по-късно през нощта и в петък сутринта, когато ветровете започнаха да отслабват.

Тази метеорологична система е била наречена „ Ксенофонт “ от специалисти и се споделя, че е на път да отмине, въпреки да е сменена от средиземноморска стихия с тропически характерности  наречена Зорба.

Страховете от провалите на Зорба може да накара  власти да затворят учебните заведения в петък на всички места в Атика, на доста острови Йонийско и Егейско море и в Пелопонес, наред с други региони, където бурята се чака през идващите 48 часа.

Очакваме през идващите часове в атмосферата над Йонийко море и Северна Африка да се дестабилизира, като налягането бързо ще се намали.

Това ще докара до построяването на бездънен партерен циклон, първи проблясъци на който даже към този момент се виждат по сателитните фотоси.

Топлите води на Средиземно море и мощната конвекция ще построяват  сходно на тропическа стихия топло ядро.

Повечето районни модели, предвиждат, че на 1500 метра височина, ще се образува топло ядро, което ще се намира, в центъра на циклона.

Средиземноморския вихър доста ще прилича на тропическите стихии, само че за благополучие топлото ядро във височина, няма да е със такава мощ и надлежно няма да има толкоз добре изразено око във височина, както същинските атлантически урагани. 

Повечето световни модели си “противоречат ” ” и мъчно предвиждат  точно къде ще връхлети тропическият циклон.

Ансамбълът от модели предвижда, че ще връхлети полуостров Пелопонес и остров Крит с ветрове до 160 км /час, като предстоящите превалявания ще надминат 15 – 300 л/кв.м.

Има възможност бурята да удари и остров Сицилия, защото множеството модели предвиждат първо новосформиралият се вихър да поеме на северозапад към най-големия италиански остров, изтласкван от югоизточния вятър Сироко.

И едвам по-късно „ да обърне “ на изток към остров Крит и Пелопонес и да удари Южна Гърция надлежно. 

Процесите са сложни за прогнозиране, защото няма научна литература, която да разказва добре предстоящите феномени. 

Степен 3 – Издаваме за предстоящо рисково време над Йонийско море
Като предстоящите превалявания на доста места ще надминават 300 л/кв.м, чакат се също и мощни пориви напразно, като тук-там ще надминават 160-180 км /час.

Ураганът Зорбас се чака да се насочи на североизток и да окаже въздействието у нас, като моделите към момента се лутат по кое време ще е тъкмо – най-вероятно в последните часове на септември, в неделя вечер и първите дни на октомври.

Тогава би трябвало ураганът да се приближи рисково до Южна България, към този момент много отслабен, типичен циклон.

Но още в събота по здрач валежни зони от урагана, който тогава ще над Пелопонес, Атика и Централна Гърция, ще доближават крайните югоизточни и южни региони и по Черноморието, като основават условия за превалявания.

Първоначално по всяка възможност ще са от есенен темперамент, защото ураганът ще притегля по-хладен въздух от североизток и оптималните температурите ще се задържат под 20 градуса, единствено в топлите колоси са вероятни и над тази стойност.

С наближаването на Зорба от юг-югозапад преваляванията ще обгръщат все по-голяма част от Южна България, по обяд обаче ще стопират и тогава ще завали в Западна България.

Най-съществени към този момент немският районен модел ICON дава са в дребните часове на 1-ви октомври, когато към този момент ексураганът би трябвало да е достигнал Одринска Тракия и даже по сюжет би трябвало да премине през нас в понеделник, като солидно ни овлажни и постави завършек на сушата.

Очакват се от над 100 литра в Гюмюрджинския снежник на Източните Родопи и в Странджа, 40-50 литра в Пловдивското поле и към 40 в Средната Дунавска низина. Това са количествата, които се чакат до понеделник следобяд. Но към този момент са под въпрос.

Силна и рядка стихия е на път да удари източните елементи на Европа през почивните дни, оповестява от своя страна CNN. Това е хибридна стихия, която съчетава особености на ураганите и тайфуните като естествени феномени, а името й идва от обединение на двете британски думи Mediterranean и hurricane (средиземноморски и ураган).

Според проучване, направено още през 2011 година, медиканът се развихря един-два пъти годишно, нормално през септември и октомври, когато повърхностните водни пластове в Средиземно море са към момента топли, въпреки че в тях високи температури може да се измерят когато и да е.

Един от мощните медикани, изследвани от учените, се е разразил край крайбрежията на Сицилия на 7 ноември 2014. В момента край източноевропейските крайбрежия тя придобива характера по-скоро на тропическа стихия, а не на вихър. В събота ще се придвижи постепенно над Крит и Южна Гърция, преди да набере скорост и да се насочи към Турция в неделя.

Очакват се мощни дъждове и ветрове, които може да доведат до наводнения. Застрашени са регионите на Измир в Турция и Каламата в Гърция. За благополучие, този медикан ще се всмуква в горните пластове на въздушните течения и по този начин ще се ограничи опцията да заплаши с наводнения цяла Югоизточна Европа. Преди да се придвижи към Европа, бурята провокира наводнения Тунис и Либия. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР