Dagen H (Ден Х), днес обикновено се нарича Högertrhafikomläggningen“ (денят

...
Dagen H (Ден Х), днес обикновено се нарича Högertrhafikomläggningen“ (денят
Коментари Харесай

В Швеция се пренаписват пътните закони и се променя движението по пътищата към дясната страна

Dagen H (Ден Х), през днешния ден нормално се назовава „ Högertrhafikomläggningen “ („ денят на смяната към дясната страна “), е 3 септември 1967 година, когато трафикът в Швеция минава от придвижване от лявата страна на пътя към дясната. Буквата „ H “ стои за „ Högertrafik “ („ Хьогертрафик “), шведската дума за „ придвижване отдясно “. Това е най-голямото логистично събитие в историята на Швеция.
Има няколко разнообразни съществени аргумента, пораждащи смяната:
Всички съседи на Швеция (включвайки Норвегия и Финландия, с които Швеция има сухоземни граници) карат отдясно и 5 милиона транспортни пресичат тези граници всяка година.
Около 90% от шведите карат транспортни средства с ляв волан. Това води до доста челни конфликти при пътешестване в тесните двулентови пътища, които са много публикувани в Швеция, заради ниската плътност на популацията и интензивността на придвижването, правещи пътното строителство скъпо. Градските рейсове са от доста дребното транспортни средства, които дават отговор на естественото предписание за кормилото, имайки десен волан.
Въпреки това, смяната е много непопулярна; На референдума от 1955 година, 83 на 100 гласоподават за това, да се продължи шофирането отляво. Въпреки това, на 10 май 1963 година в шведския парламент (Riksdagen) утвърждава от министър-председателя Таге Ерландер предлагането за въвеждането на дясното придвижване през 1967 година, защото броят на преводните средства се утроява – от 500 000 до 1,5 милиона и се чака той да доближи 2,8 милиона през 1975 година. Държавният орган, прочут като Statens Högertrafikkommission (HTK) („ държавната комисия за дясно шофиране “) е основан за контрол на прехода. Също по този начин стартира осъществяването на четиригодишна просветителна стратегия, с рекомендациите и надзора на психолозите.
Кампанията включва рекламиране на Dagen Н логото на разнообразни всекидневни предмети, в това число кутии за мляко и долни дрехи. Шведската телевизия организира конкурс за песни за промяната; спечелилият е песента „ Håll dig till höger, Svensson “ (`Дръж отдясно, Свенсон`), написана от един публицист на Expressen Питър Химелстранд и изпълнена от The Telstars.
С наближаването на Dagen H, всяко кръстовище е оборудвано с спомагателен брой стъблове и светофари, увити в черен найлон. Работниците се придвижват по улиците рано заран на Dagen H, с цел да отстранят покривалата. По същия метод, бъдещата маркировка е боядисана с бяла багра, по-късно покрита с черно тиксо. До Dagen H, шведските пътища са маркирани с жълти линии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР