Дафина Тончева е едно от разпознаваемите имена в инвестиционния свят

...
Дафина Тончева е едно от разпознаваемите имена в инвестиционния свят
Коментари Харесай

Българката, превърнала се в един от младите инвеститори в Силициевата долина

Дафина Тончева е едно от разпознаваемите имена в капиталовия свят в софтуерния хъб на Щатите Силициевата котловина. Младата дама е бивш кадър на Microsoft, а през днешния ден е венчърен вложител с сполучливи инвестиции в региона на киберсигурността и софтуера за компании.

Нейният път на триумфа, отвел я в Силициевата котловина, е всичко друго, само че не и елементарен. Тончева е родена в България в бурните времена на прехода. Нейните родители са лекари и печелят по едвам 150 $ месечно, споделя създателят на Fortune Полина Маринова.

Летата на Дафина минават в стопанството на нейните баба и дядо, които отглеждат тютюн. " Както можете да си визиите, това беше трудоемка и неприятна работа, осъществявана на ръка ", спомня си тя.

Именно от баба си тя получава един от най-важните уроци в живота си, който не не помни откакто емигрира в Щатите, където приключва висше обучение в Харвардския и Станфордския университети. Когато е към момента дете, бабата на Дафина ѝ споделя: " Ако не искаш да прекарваш прехраната с ръцете си, би трябвало да инвестираш в мозъка си. ".

" В последна сметка нейният съвет ми оказа помощ да израстна като самостоятелен и независим възрастен ", споделя младата жена и добавя: " Това са и качествата, които диря и в другите хора. ".

Тончева отпътува за Щатите през 1998 година, откакто печели стипендия в Харвардския университет. По-късно тя стартира работа като софтуерен инженер за софтуерния колос Microsoft, а по-късно получава MBA тапия от Станфордския университет.

Първите си стъпки в света на рисковия капитал тя прави с присъединението си към екипа на компанията Venrock. През последните седем години сe специализира в вложенията в региона на киберсигурността и софтуерната промишленост като част от компанията US Venture Partners, а от предходната седмица тя към този момент е старши сътрудник там.

Ето какво споделя Тончева в изявление за Fortune:

" Аз съм родена в комунистическа страна, само че годините, през които съм се формирала като персона, съм прекарала в страна, опитваща да се дефинира, да прегърне капитализма и да се отвори към света. Времето след рухването на комунизма през 1989 година беше бурно в обществено, политическо и икономическо отношение. ".

Тя признава, че в този интервал съжалява за това, че родителите ѝ са посветили толкоз време, с цел да учат и да влагат в кариерата си, а едвам свързват двата края. За да им помогне, Дафина взема решение да стартира личен дребен бизнес - купува сурови фъстъци от локални производители, пече ги, пакетира ги и ги продава на търговци и заведения за хранене.

" Това беше същинска работа, която започнах със своя по-малък брат. С този непретенциозен бизнес, който сътворих, печелех повече пари от родителите си ", изяснява тя.

Дафина споделя, че концепцията за следване в Щатите се ражда след запознанството ѝ с американец, който преподава британски в родния ѝ Пазарджик. " От него научих, че мога да аплайвам за обучение в Щатите, защото там се отпускаше финансова помощ за задгранични жители. Това беше дълъг развой, само че в последна сметка се свързах с над 100 образователни заведения ", споделя тя.

В последна сметка печели цялостна стипендия за 12 от тях и през 1998 година отпътува, с цел да учи в Харвард. " Учех компютърни науки макар че в никакъв случай не бях имала компютър ", признава тя. Тончева работи от самото начало до момента в който е студентка. В началото е наета в самия университет, а по-късно става стажант в Microsoft, където през 2002 година е получава непрекъснат контракт работа.

Тя е софтуерен инженер, а по-късно и продуктов управител в компанията. По-късно се насочва към бизнес обучение в Станфорд, което в последна сметка я " води " в света на рисковия капитал.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР