Дадоха срок за умъртвяване на домашните прасета в софийски села,

...
Дадоха срок за умъртвяване на домашните прасета в софийски села,
Коментари Харесай

Дадоха срок за умъртвяване на домашните прасета в софийски села

Дадоха период за умъртвяване на домашните свине в софийски села, които попадат в 20-километровата санитарна зона към огнищата на африканска чума по свинете, заяви Нова телевизия.

Предупреждения са залепени на входовете на кметствата в Мировяне и Мрамор.

Припомняме, през днешния ден беше последният период, в който огромна част от областите в страната трябваше да приключат с умъртвяването на животните, гледани от частни стопани. В Пазарджишко хората отхвърлят да заколят прасетата си. Вчера имаше митинг. В отговор на упреците, че протестирали хора, които не са притежатели на прасета, някои от протестиращите дадоха отговор: " Единствените, които нямаха свине, бяха внедрените цивилни служители на реда измежду нас ".

Според заместител - министърът на земеделието Янко Иванов в този момент е моментът за кръвопролитие на домашните свине. При болест прасетата няма да се колят, а ще се загробват. Загробили сме над 120 000 свине. Сега е пикът на инфекцията, съобщи специалист.

Още от през вчерашния ден започнаха митинги против това решение. За часове пътят Сливен - Ямбол беше блокиран. След среща със стопаните, министърът на земеделието Десислава Танева даде пролонгация от една седмица за пазарджишко.

Властите заплашват, че след приключването на избрания период за непринудено умъртвяване ще има евтаназиране на животните от Областните дирекции по сигурност на храните.

Проверяват се дворовете на стопаните от Северна България. Там срокът за непринудено изколване на прасетата изтече на 31 юли. Засегнати от болестта в страната са пет индустриални свинекомплекса.

Стопаните желаят до 31 декември да се удължи периода, в който могат да заколят прасетата си. Очаква се митинг в пловдивските и пазарджишките села.

Протестиращите сложиха ултиматум на Агенцията по сигурност на храните през днешния ден до обед заповедта за умъртвяване да бъде анулирана.

В Пазарджишко срокът беше продължен с още една седмица.

" Ако би трябвало, ще си платим санкциите, само че няма да допуснем да се колят свине ", сподели една от протестиращите.

Възрастна жена пита: " В това топло време коли ли се прасе ".

Хората желаят да знаят за какво не са били предизвестени от МЗХГ, с цел да не купуват свине и фуражи тази година. За идната година никой няма да купува свине и фуражи, споделиха протестиращи.

Припомняме, на 30 юли първи позитивни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви

Следващият ден - 31 юли бе намерено пето огнище на свинска чума в индустриална плантация.

Същият ден бяха открити още две нови огнища на Африканска чума при домашни прасета в област Монтана и два случая при диви свине за първи път са открити в областите Пловдив и Разград.

Положителни се оказаха и пробите за Африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново. Това е петата индустриална плантация с доказано огнище със болестта и първа за региона.

Заразата порази към този момент три огромни индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които обезпечават близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. Засегнат е и свинекомплекс в село Попина, община Ситово, област Силистра.

На 31 юли при президента Румен Радев се събраха всички виновни министри, шефове на организации и служби. Държавният глава разиска с тях ограниченията против АЧС и методите за справяне със болестта, която се трансформира към този момент в рецесия.

На 1 август министър Десислава Танева увери, че следят 65 регистрирани свинекоплекса в страната, в 5 от които има огнища на чума. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР