Дадени ли са на тъмно десетки милиони левове от държавната

...
Дадени ли са на тъмно десетки милиони левове от държавната
Коментари Харесай

Има ли чадър за десетки милиони по договор за дезинфекция на границата?

Дадени ли са на мрачно десетки милиони левове от държавната хазна на компания, свързвана с известно име в престъпните среди? Неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), чието най-разпознаваемо лице е някогашният публицист на в. " Капитал " Николай Стайков, приканва Специализираната прокуратура и Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) да създадат инспекция.
Призивът към АДФИ е насочен особено, тъй като става въпрос за случай с държавна конструкция, а точно – БАБХ. Случаят също не е нещо ново – става въпрос за така наречен " Златна локва “. Името идва поради естеството на случая – кой прави обеззаразяването на моторните транспортни средства, влизащи от Турция в България?

От 12-ти март 2013, когато Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) подписва контракт за ветеринарномедицински надзор т.е. профилактична стерилизация на влизащите транспортни средства през границата с Турция с компания " Пи.Еф.Си. " ЕООД , до края на 2018 година частното сдружение печели 27 милиона лв. . Информацията е по публични данни, оповестени от самото сдружение, твърди АКФ.
Процедурата, по която новосъздадената компания " Пи.Еф.Си. " ЕООД е определена да реализира активността по гранична стерилизация и досега остава незнайна. На уеб страницата на Агенцията по храните липсва информация за извършена процедура по реда на Закона за публичните поръчки или различен специфичен закон.
Според настоящата нормативна уредба провеждането на профилактична стерилизация на влизащите в страната транспортни средства се прави от публични ветеринарни лекари, които са държавни чиновници и то единствено на БАБХ. Няма законово планувана опция тази активност да се даде посредством възлагане на други лица.
Освен това, на фирмата-изпълнител е предоставено освен да прави активността по профилактична стерилизация (която е обществена активност, в пълномощията на Агенцията по храните), само че и да събира дължимите държавните такси и да ги внася в държавния бюджет. Нито в Закона за държавните такси, нито в Закона за Българската организация по сигурност на храните е планувана опцията частни сдружения да събират държавни такси. Държавни такси се събират единствено от органите на правосъдната власт или от други държавни органи или бюджетни организации в размери, избрани с цени, утвърдени от Министерския съвет, и постъпват в държавния бюджет, в случай че със закон е планувано друго. От АКФ считат, че в тази ситуация всички условия на Закона за държавните такси са нарушени, тъй като таксите се събират от частно сдружение, постъпват като доход за частното сдружение, не е известно каква част от събраната такса постъпва в държавния бюджет, размерът на таксите се дефинира изцяло непрозрачно, въз основа на контракт, който БАБХ отхвърля да разгласява. Освен това, незнайно остава и правното съображение за прекачване на средства към Агенцията по храните, в случай че тя не прави услугата, за която се заплащат таксите.
Крайно любопитен е притежателят на определената компания – Лидия Валентинова Любенова , посочвана от медиите като родственик на известният в престъпните среди Красимир Каменов-Къро . От подписването на контракта до в този момент собствеността на сдружението е прехвърляна два пъти. От 8-ми август 2019 година е вписан нов едноличен притежател на капитала - Атанас Веселинов Едрев , някогашен притежател на компания за защита и детективска активност. Управителят на компанията, Борислав Георгиев Карев , е търговец на игрално съоръжение и някогашен съучастник на Димитър Тодоров Баджаков , задържан за трафик на цигари и споменаван в медиите по отношение на друга престъпна активност.
От медийни изявления може да се направи изводът, че събираните държавни такси за осъществяване на профилактичната стерилизация са в размер, неведнъж преизпълнен разноските за осъществяване на услугата. АКФ има вяра, че единствено част от събраните суми се внасят към държавния бюджет, а друга част образуват обилни по мярка доходи за сдружението. След разбор, неправителствената организация счита, че частното сдружение поставя надценка от 20% до 50% върху нормативно планувания размер на таксата.
Годишните финансови доклади на " Пи.Еф.Си. " за интервала 2013 година - 2018 година, оповестени в Търговския указател, демонстрират растеж в приходите и в облагата на сдружението. През 2016 година чистата облага от активността е на стойност 6,56 млн. лева, през 2017 година – 7 млн. лева, а през 2018 година – 8,7 млн. лева За съпоставяне през предходните 2015 година (3,3 млн. лева.) и 2014 година (1,3 млн. лева.) регистрираната облага е доста по-малка. За 2013 година, когато по обществени данни, сдружението е работило едвам към месец, облагата му възлиза на 55 хиляди лева И досега, сдружението не е разгласило годишния си финансов доклад (ГФО) за 2014 година, като вместо това е показало в Агенция по вписванията празна бланка за ГФО.
Липсващи отговори
АКФ има извоювано дело против БАБХ поради отвод да бъде дадена информация. " Съдът дава на БАБХ наложителни инструкции по даване на достъп до информацията. В продължение на половин година БАБХ отхвърляше да извърши дадените инструкции, макар няколкото писма, с които настоявахме за това. Едва в средата на ноември тази година, получихме писмо, с което БАБХ започва процедура по осъществяване на правосъдното решение ", споделят от неправителствената организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР