Дадена е зелена светлина за проекти за над 3,7 млрд.

...
Дадена е зелена светлина за проекти за над 3,7 млрд.
Коментари Харесай

Министър Петя Аврамова: Дадена е зелена светлина за проекти за над 3,7 млрд. лева

Дадена е зелена светлина за планове за над 3,7 милиарда лева, съобщи в предаването „ Още от деня “ министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова.

Тя посочи, че средствата са от държавния бюджет, Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ и Механизма „ Свързана Европа “ и добави, че най-големият подарък на държавното управление за Северна България са резервираните средства за създаване на Автомагистрала „ Хемус “ в сектора от п.в. „ Боаза “ до разклона с пътя Русе – Велико Търново.

В момента се строи Автомагистрала „ Струма “. През декември, 5 месеца предварително, беше открит Лот 3.3 „ Кресна – Сандански “. Стартирали са търговете и се надяваме тази година да започва строителството на най-тежкия сектор от автомагистралата през Кресненското дефиле. Лот 3.1 Благоевград – Крупник е подготвен на 40%. Автомагистрала „ Струма “ би трябвало да бъде напълно подготвена през 2023 година, а Автомагистрала „ Хемус “ – 2024 година

Системата за пазаруване на електронни винетки работи. Данните, които хората вкарват в нея, са предпазени.

Очаквам най-големия взрив в края на януари, тъй като тогава изтича валидността на огромна част от тях. Тя добави, че сега винетки могат да бъдат купени от уеб страницата www.bgtoll.bg, през мобилно приложение, от уред за самотаксуване, от регионалните пътни ръководства и от каса на мобилен оператор. До няколко дни ще могат да се купуват и в бензиностанциите, на каса, по този начин, както са купувани досега.

До няколко дни чакаме Световната банка да ни даде разновидността на цени за тол такси, които те оферират. Предстоят ни срещи с браншови организации. Ще подложим цените на публично разискване, тъй че доникъде на февруари да има минало публично разискване и цени, които подлежат на нотификация от Европейската комисия, разяснява още министър Аврамова.

За използването на цялата републиканска пътна мрежа се заплаща винетна такса. Освободени са секторите, които са на територията на обитаемоте места. Извън обитаемоте места се заплаща винетна такса, подсети тя.

Столична община желае сектори от републиканската пътна мрежа в общината, отвън границите на обитаемото място, да бъдат освободени от такса, изясни министърът. Тя благодари на премиера за апела му към общините, които желаят освобождение от заплащане на винетна такса, да поемат поддръжката, рехабилитацията, ремонта на тези прави от републиканската пътна мрежа.

Този въпрос може да възникне с всички обитаеми места и всички общини в страната. Общините са 265 на брой. Те са свързани една с друга, няма бели петна. В рамките на общините могат да изискат всички да бъдат освободени избрани пътища от републиканската пътна мрежа. Да, може, в случай че общините поемат ремонта, рехабилитацията и поддръжката. АПИ с винетната такса, която събира, поддържа тази мрежа - строи пътища, рехабилитира, ремонтира, съобщи министър Аврамова.

Тангентата е издигната като скоростна права, особено за директно преминаващи, подсети районният министър. Тя изрази вяра Столична община да намерения за настояването и добави, че предстоят нови срещи сред общината и АПИ.

В отговор на въпрос Петя Аврамова подсети, че ВиК операторите в консолидираните територии за първи път ще бъдат бенефициенти по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “. Във водопроводи, канализация и пречиствателни станции ще бъдат вложени 1,2 милиарда лева 13 от направените 14 районни прединвестиционни изследвания са утвърдени. Започва поетапно подаване на апликационни форми към оперативната стратегия и подписване на контракти.

По отношение на желаната от Българска социалистическа партия инспекция на пътища от европейска лаборатория министърът съобщи, че го поддържа, само че акцентира, че българските лаборатории са лицензирани и би трябвало да имаме повече доверие в българските институции. Тя подсети, че беше поискано Българска социалистическа партия да подадат пътни специалисти, с които АПИ да водят диалози, което до момента не е направено. АПИ не е политически орган и е обикновено да беседват професионално, акцентира министърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР