„Дъблинското споразумение буквално цепи Европа и затова трябва да се

...
„Дъблинското споразумение буквално цепи Европа и затова трябва да се
Коментари Харесай

Борисов и Бабиш на едно мнение: Дъблинското споразумение е неефективно

„ Дъблинското съглашение безусловно цепи Европа и по тази причина би трябвало да се акцентира на компромис “, това съобщи министър председателят Бойко Борисов след срещата си с чешкия министър председател Андрей Бабибиш, представен от БГНЕС.

Какво разискаха Меркел и Борисов в София

Турция: Нови орди мигранти напират към България и Гърция

Българският министър-председател прикани да се затворят границите, да се влиза единствено през контролно-пропусквателен пункт и да се изградят центрове за сигурност в Либия и Турция.

„ Между България и Чехия няма нерешени въпроси, има голямо другарство и доверие. Решенията, които предлагаме, са да се удължи съглашението с Турция, България е образец за запазване на границата. Имаме доверието и поддръжката “ заключи Бойко Борисов.

Премиерът се застъпи за концепцията, че би трябвало да се изградят центрове за сигурност отвън Европейски Съюз, в които да има естествени условия за мигрантите.

„ Дипломацията ни да е такава, че да работи за кротичък развой “, добави Борисов.

Въпросите, по които разговаряха двамата бяха свързани с кохезионната политика, селскостопанската политика, енергетиката. Това са рамките, в които се чака България да има роля.



Запитан дали са водени диалози за продажбата на ЧЕЗ, Борисов отговори: "ЧЕЗ не е наша тематика ".

Чешкият министър председател Андрей Бабиш също изрази своята отрицателна позиция по Дъблинското съглашение.

"Дъблин 4 и неефективните квоти разделят Европа. Не е допустимо да се повтари това, което стана преди. На равнище министри решението за квотите беше взето без нас ", добави Бабиш.

Той означи, че Европа би трябвало да се бори против контрабандата с мигранти, които по думите му са спечелили 7 милиарда евро. "Ние разчитаме на българското председателство, с цел да решим въпроса ", безапелационен беше чешкият министър председател.

"За нас е значимо Европа да намерения над шенгенското пространство. Не разбираме за какво Гърция е в Шенген, а България, Хърватия и Румъния не са ", съобщи Бабиш.

Чешкият министър-председател заяви, че е разговаряно и по тематиката Брекзит, както и за разширение на търговията и вложенията сред двете страни.

Бабиш оцени високо срещата на високо ниво през април в страната ни. Двамата разговаряха още и по тематики от съвместен интерес - задълбочаване на икономическото съдействие и увеличение на стокообмена, бъдещето на Европейския съюз, новата многогодишна финансова рамка, както и целите на българското европредседателство.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР