Дъблин. Възможностите за задълбочаване на парламентарното сътрудничество между България и

...
Дъблин. Възможностите за задълбочаване на парламентарното сътрудничество между България и
Коментари Харесай

Председателят на НС Цвета Караянчева обсъди с председателя на Долната камара на ирландския парламент възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Ирландия

Дъблин. Възможностите за задълбочаване на парламентарното съдействие сред България и Ирландия разискаха ръководителите на законодателните институции на двете страни. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е на посещаване в Ирландия във връзка тържественото отбелязване на 100-годишнината на ирландския парламент.
На срещата си с ръководителя на Долната камара на ирландския парламент Шон О’Фарийл ръководителят на Народното събрание означи, че България и Ирландия имат парламентарни обичаи, с които могат да се гордеят. Тя поздрави своя сътрудник във връзка 100-годишнината от първото съвещание на Народното събрание на Ирландия и акцентира, че през 2019 година България ще означи 140 години от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция. Трябва да помним и да тачим първостроителите, тъй като те слагат началото, а ние, днешните парламентаристи, сме призвани да продължим това, което те са създали за нашите страни, съобщи Цвета Караянчева. Тя насочи покана към ръководителя на Долната камара на ирландския парламент да бъде посетител на тържественото отбелязване на 140-та годишнина от Учредителното заседание.
Председателят на Народното събрание акцентира, че за развиването на парламентарния разговор сред България и Ирландия изключително значение може да има съдействието сред групи за другарство в двете законодателни институции. В българския парламент към този момент е основана такава група и в нея вземат участие 22-ма народни представители. Много бихме се радвали група за другарство да бъде образувана и в ирландския парламент, означи Цвета Караянчева. Тя уточни, че това би подобрило опциите за продан на отзиви по въпроси на законодателството, по двустранните връзки, както и по тематики, свързани с Европейски Съюз.
Цвета Караянчева показа пред ръководителя на Долната камара на ирландския парламент плана „ Пловдив – европейска столица на културата 2019 “. България се гордее със своето богато културно-историческо завещание, част от което през тази година може да стане притежание на доста европейци, акцентира ръководителят на Народното събрание и предложения Шон О’Фарийл да посети Пловдив и персонално да се увери в неговата хубост и богата история.
Цвета Караянчева изрази признателност за опцията българската общественост в Ирландия да има свои учебни заведения в Дъблин и в Шанън и да развива своя културна и просветна активност. Това е извънредно значимо за България, защото повече от 3 000 българи работят или се образоват във вашата страна, добави тя.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР