"Да защитим демокрацията - ден осми" - под този наслов

...
"Да защитим демокрацията - ден осми" - под този наслов
Коментари Харесай

Осми ден хиляди искат оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев

"Да защитим демокрацията - ден осми " - под този наслов пред постройката на президентството и пред тази на някогашния Партиен дом стартира следващата антиправителствена проява в 17 часа.

Тази вечер със своя публична естрада и озвучителна уредба в гражданските митинги се включи съдружие БОЕЦ. Там са опънати лозунги за независимост и правдивост, както и апел: "Освободете Иванчева и Петрова! ". На площад "Независимост " се развяват сините флагове на Националния профсъюз "Защита ".

Демонстрацията в центъра на София осми ден е с претенции за оставки на държавното управление и на основния прокурор.

От мощната озвучителна уредба на площада звучат възрожденски песни, както и бардовете от началото на демократичните промени в България. "Маринов, довиждане ", "Борисов, довиждане ", "Гешев, довиждане ", "Изгорихме боклука на Европа, в този момент е ред да изгорим и нашия ", гласят плакати, издигнати от протестиращите.

Кордонът към площада пред постройката на Министерския съвет не е толкоз компактен, кордон има и пред формалния вход на президентството, както и пред формалната естрада на съдружие БОЕЦ, което последните вечери присъстваше на митинга със свои участници, само че не и със своя публична естрада, а от тази група, която се намира на така наречен "триъгълник на властта " на площад "Независимост " към този момент се скандира и "Оставка! ".

Тази вечер се чака митингът в София да бъде подсилен от протестиращи, които да дойдат от Бургас. Те ще донесат българското знаме, което бе поругано, а по-късно забито на плажа в "Росенец ". Очаква се то да дойде пред Националния стадион "Васил Левски " и знаменосци в шествие да преминат с него пред постройката на държавното управление и постройката на президентството.

В обществените мрежи се популяризират апели днешният митинг да бъде най-мащабният до момента.

"Бойко Борисов изиска оставките на министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, с цел да се опита да избави незаконната си власт. Ние обаче няма да се задоволим с това. Искаме оставка на цялото държавно управление на Борисов и на основния прокурор Иван Гешев. Затова сме отново на площада в 17:00! Залезът им се вижда! " Това гласеше текстът към проведения за осми следващ ден митинг с искане за оставката на държавното управление и на основния прокурор Иван Гешев. Сборният пункт на демонстрацията още веднъж е площадът пред постройката на на Президентството.

Един от уредниците на акцията - проф. Велислав Минеков съобщи по-рано през днешния ден, че трите министерски оставки "са подмятане на огризки, като че ли ние сме улични кучета ". "Няма да стане. Абсурдно е. Днес митингът ще е отблъскващ ", безапелационен е той. Според него през днешния ден ще бъде изработен последният опит "това неприятно държавно управление, известно със своите обири и корупция да бъде пометено ".

"Крайно време беше. Вече осми ден протестираме. Протестира цялата страна. Не остана обитаемо място, където да не посочат кой е отговорен за нашата мизерия ", сподели още Минеков и добави, че с упорството си да държат властта ръководещите "с всяка дума, с всеки жест усилват омразата към себе си ". Той е на мнение, че има огромна разлика сред митингите в този момент и тези от 2013 година.

Демонстрации има с изключение на у нас, и в чужбина. Днес стана ясно, че българи в Брюксел също са излязли на кротичък митинг в поддръжка на демонстрациите. Преди няколко дни стана ясно, че митинги са се разразили и в Лондон, Ирландия и Прага.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР