Да започнеш кариерата си като млада секретарка без никакъв опит

...
Да започнеш кариерата си като млада секретарка без никакъв опит
Коментари Харесай

Бившата секретарка, която застана начело на HP, а по-късно се кандидатира и за президент

Да започнеш кариерата си като млада секретарка без никакъв опит в корпоративния свят, а десетилетия по-късно да ръководиш една от най-големите софтуерни компании. Такава е историята на Карли Фьорина, която през 2005 година се трансформира в първата жена, отпред на сдружение, влизащо в показателя Dow Jones на американския фондов пазар.

Когато тя е на 21 години през 1976 година тя получава първата си работа в дребна компания с бизнес в имотния бранш в Пало Алто, Калифорния. " Прекарвах времето си в посрещането на посетители и в отговарянето на позвънявания и писма ", споделя тя пред BBC.

Тази стъпка е първата в кариерната стълбица за нея, която я води на върха на една от най-големите корпорации в Съединени американски щати и международен водач в софтуерния бранш - Hewlett-Packard. Тя става основен изпълнителен шеф там единствено 23 години по-късно.

Пет години поред уважаваното списание Fortune слага Фьорина преди всичко след най-влиятелните дами в Щатите, само че ръководството на HP не ѝ носи единствено позитиви.

През 2001 година тя е изправена против тежки рецензии за решението си да сплоти корпорацията с конкурентната ѝ тогава Compaq. Така след четири тежки години на поста на HP тя напуща колоса след недоразумение с членовете на борда на шефовете.

2008 година е моментът, в който тя влиза в политиката. Първоначално тя е консултант на Джон Маккейн по време на президентската му акция като конкурент на Барак Обама. Осем години по-късно тя сама става претендент на републиканците в конкуренцията за поста на държавен глава. В последна сметка изборът пада върху Доналд Тръмп, от държанието на който по това време тя признава, че е била " ужасена ".

Отново обратно във времето - Карли Фьорина е родена през 1954 година в Остин, Тексас, само че не се задържа дълго време там, защото фамилията постоянно се мести поради служебните задължения на татко ѝ, който е професор по право.

Тя приключва философия и средновековна история в Станфордския университет в Калифорния, а по-късно става магистър по бизнес администрация в университета в Мериленд.

През 1980 година Фьорина влиза в софтуерния бранш, като става стажант в телекомуникационния колос AT&T. Десетилетие по-къснотя става първата жена вицепрезидент на компанията. Именно там я виждат от HP и я вършат част от своя екип.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР