Да започнем с уточнението, че заглавието само отразява позицията, на

...
Да започнем с уточнението, че заглавието само отразява позицията, на
Коментари Харесай

Нанси Пелоси – Вторият стълб

Да стартираме с уточнението, че заглавието единствено отразява позицията, на която се намира новоизбраният ръководител на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати и доскорошен водач на фракцията на демократите Нанси Пелоси във властовата структура на американското държавно ръководство.

Разбирайте втора в линията за завещание на Белия дом, в случай че злополучие сполети президента Доналд Тръмп и неговия заместител Майк Пенс. Не че сходно се чака на хоризонта, на доктрина най-малко. Но, поради непредсказуемостта в ходовете на американския президент и който и каквото стои зад тях, е с едно на разум. Иначе ветеранът член на Конгреса към този момент е разчупила няколко стандарта, бидейки първата жена отпред на законодателното заседание на Съединени американски щати още през 2007 година и един от най-дългогодишно прослужилите като жени-представители („ congresswoman ” – езикът изнемогва понякога) на демократите в Народното събрание. Жената с “чука в ръката ”, с най-популярния кадър от западните медии, която сякаш е на път в да вгорчи ръководството на Доналд Тръмп.

С първия си жест – привиквайки го да изложи речта си за “Състоянието на съюза ”, която е обвързване на президента, на 29 януари. Новото болшинство на демократите в Камарата също по този начин скоропостижно гласоподава законопроект за държавен бюджет, който тъй като не съдържа желаните от Тръмп над 6 милиарда $ за гранична стена с Мексико, рискува да се спъне в Сената, където Републиканската партия на американския президент към момента държи болшинството. И цялата сага не предстои на разрешаване скоро, без някой да направи невъзможната отстъпка. Същевременно обособените щати оповестиха че са се споразумели с управата на съответните федерални паркове и резервати на тяхна територия, кой ще прибира отпадъците и почиства обществените тоалетни след туристите. За американските лайна е помислено.

Според мнозина наблюдаващи Нанси Пелоси няма да се поколебае да употребява новите си пълномощия, с цел да внесе повече тежест и оттова светлина върху следствието на специфичния прокурор Робърт Мюлър за връзките на акцията за избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати през 2016 година с Русия И напълно да му запари под седалника на американския президент. За пред света най-малко де, не че на ижеспоменатия му дреме.

Отделно от това завръщането на Нанси Пелоси отпред на Камарата бележи и съществена смяна в настройките на левите американски гласоподаватели, които освен гласоподаваха в болшинство за демократите, само че също по този начин наказаха партията, изтласквайки десетки одобрени членове на Конгреса за сметка на нови лица, наедно с редица победи против републиканците на локално равнище. Едновременно с това “новата вълна ” вкара в законодателното заседание на Съединени американски щати за първи път две дами от северноамерикански генезис и една от мюсюлманското изповедание. И защото поддръжката в Доналд Тръмп измежду гласоподавателите на републиканците съвсем не бележи спад, се връщаме на дамата, която се чака да е лицето на съпротивата против него и обърне настройките на гласоподавателите преди 2020 година За което несъмнено ще би трябвало и заслужен конкурент. А претендентите към този момент стартират да никнат. Но да не избързваме с непотребни гадания.

Нанси Патриша Пелоси е родена в Балтимор на 26 март 1940 година в фамилията на италиански емигранти. Началното и междинното си обучение получава там, преди през 1962 година да вземе бакалавърска тапия по политология във вашингтонския клон на колежа “Тринити ”. В началото на 1970-те се реалокира в Калифорния, където се включва в редиците на демократите и още в средата на десетилетието е определена за непрекъснат пратеник на щата в общонационалната партийна спогодба. По стъпалата на йерархията през 1987 година Пелоси към този момент е одобрен кадър на демократите в Сан Франциско, съумява да отбрани място на представител в Конгреса и да се наложи като водач в същото време.

През 2006 година, вследствие на междинните парламентарни избори в Съединени американски щати, демократите вземат болшинството в Камарата и Нанси Пелоси влиза в историята като първата жена, калифорниец и американец от италиански генезис, ръководител на законодателното заседание. Пост, който ще загуби през 2010 година, две години след избирането на Барак Обама за президент на Съединени американски щати. Но за това време играе водеща роля в прокарването на законодателството, което наложи прецизни ограничавания за комерсиалните банки от “Уолстрийт ” след огромния провал от септември 2008 година, довел до международната финансова рецесия. По-голямата част от тези запасни ограничения бяха анулирани от републиканците през 2017 година под диктата на Доналд Тръмп, след идването му на власт. И с изключение на възможната процедура по импийчмънт на гореспоменатия, за прокарването на която безспорно демократите ще опитат всяка опция, евентуално ще е една от значимите точки, върху които ще се съсредоточат в първите месеци от новия мандат на Камарата.

По съветските следи


Мнозина наблюдаващи показват, че до момента в който Камарата на Конгреса бе доминирана от републиканците зад Доналд Тръмп, е доста евентуално с смяната на салдото на силите ползата на законодателното заседание да се концентрира върху следствието, провеждано от специфичния прокурор Робърт Мюлър. С всички паднали глави от близкото обграждане на Тръмп, най-малкото което Нанси Пелоси може да направи първоначално, е да изиска един обширен отчет за хода на следствието. Ако историята със “стената ” се проточи. Примерно.

За нея


Ще вземе нещата в ръце


Първото нещо, с което ще би трябвало да се заеме Камарата, е събразно нейните (б.р. – на Пелоси) упования: императивът е държавното управление да проработи още веднъж. Камарата планува да прокара няколко законопроекта, към този момент утвърдени от от болшинството на републиканците в Сената, с които да освободи налични средства. Отделен законопроект ще бъде направен за Департамента за национална сигурност (без да се загатва нещо като стена), което ще разреши още месец преговаряне.

Юджийн Дайон-младши, учител в Оксфорд, Харвард


Забележителни достижения


Постиженията й (б.р. – на Нанси Пелоси) са в действителност забележителни. Тъжна забележка към републиканците е, че нямат какво да извадят против нея като политик, с изключение на да я демонизират, до момента в който оставеното след нея приказва единствено за себе си. И е още по-тъжна забележка към новинарските медии, където се отразяват толкоз доста от безпочвените обвинявания против нея.

Пол Кругман, публицист, “Ню Йорк Таймс ”


Ще върне Тръмп в действителността


Пелоси ще върне Белия дом на Тръмп към действителността, поставяйки съществени спирачки върху един все по-неконтролируем трен. Един от методите за реализиране на това е през безпартийно усилване на изборния развой и въвеждане на законопроект, който да планува автоматизирана регистрация на гласоподавателите с постигане на законната възраст …

Сара Чърчуел, учител, “Университет на Лондон ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР