Да започнем с едно предишно социологическо изследване. „По-голямата част от

...
Да започнем с едно предишно социологическо изследване. „По-голямата част от
Коментари Харесай

Подготвя ли се обществото за предсрочни избори?

Да стартираме с едно предходно социологическо проучване.

„ По-голямата част от популацията в България не счита, че все още има потребност от нови избори. Под 1/4 (23%) са на противоположното мнение като в по-голямата си част това са симпатизанти на Българска социалистическа партия, само че даже и те не са безапелационни в мнението си – единствено половината от тях показват позиция за нови предварителни парламентарни избори “. Това са заключения от организация „ Тренд “ от 26 януари 2018 година или единствено преди три седмици.

Според проучването на „ Афис “ от през вчерашния ден обаче нещата са радикално разнообразни. Вече единствено 27.1 желаят държавното управление да остане против 22.6, които желаят нови избори. А това при към трипроцентната неточност при социологическите проучвания си е живо тъждество. А с цел да няма двусмисленост от алената организация си го споделят напряко: „ Доверието във властта още веднъж се разклаща, концепцията за нови избори набира скорост. “ Следват данни по какъв начин водещи фигури в кабинета губят доверие, а дистанцията сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия се съкратява. Неещо повече – слечайно, или не, сборът от поддръжката за ГЕРБ и Патриотите към този момент е еднакъв с този на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Изводът е: „ Ако тази наклонност се резервира доникъде на годината, тя ще стигне равнищата от интервала преди и към президентските избори от 2016 година, когато искащите нов избор надвишиха каузи на последователите на тогавашния кабинет “. Коментарите в обществените мрежи не пропущат да отбележат дългогодишната ангажираност на АФИС към социалистите и политиките, които се градят на „ Позитано “.

Погледнато през тази призма не можем да не отбележим някои очебийни съвпадения, които постановат извода за цялостна и поредно изпълнявана тактика за дестабилизация, рушене на доверието, основаване на чувство за неустановеност и липса на вероятност и оттова – основаване на условия за предварителни избори.

Известно е, че те настъпват постоянно, когато освен опозицията ги желае, а когато преобладаващата част от обществото ги одобри като нужни. Сега да проследим хронологията дотук:

Българска социалистическа партия извършва дълготрайна тактика за дестабилизация на ръководството с решението си за осъществяване на предварителни избори. Според Георги Гергов – накъде през март-април, съгласно Корнелия Нинова Корнелия Нинова е български политик от Българска социалистическа партия, член на Парламентарната група на... към профила – когато и да е. Затова и имаше избор на съмнение. Достоверен източник от „ Позитано” обаче съобщи, че по време на председателството ще се приготвя почвата с всевъзможни типове борба /напълно в удостоверение на изводите и внушенията на агенцията/.

А до публикуването на проучването в границите на месец се случиха няколко неща. Проведен бе избор на съмнение. Той не мина, само че остави разногласието и напрежението в обществото. Продължават неясно упоритите митинги в отбрана на Пирин, които напълно се извършиха с политическо наличие и политически участници. Лозунгите са „ Мафия “ и „ Оставка “, гарнирани с плакати срещу капитализма.

Вчера от „ Да, България” желаеха политически съюз за събаряне на държавното управление и предизвикателство на предварителни избори. В обществените мрежи още веднъж се зададе въпросът: „ На страната на Българска социалистическа партия ли играят “? Президентът атакува внезапно и посредством диспропорционален по остротата си звук и наличие премиера с несвойствени за президента въпроси. По-рано още веднъж президентът нападна и Народното събрание с определението, че Народното събрание е атрофирал.

Скандалът към шефа на Здравната каса проф. Камен Плочев откри своя главен представител в лицето на Славчо Велков от Българска социалистическа партия. Протестите са ежедневие – от за и срещу Истанбулската спогодба през блокадата на пътища във Видинско до насилието в учебните заведения и фините прахови частици.

Ето това е фонът на който се ръководи страната и се организира европредседателството. И за който от АФИС предвиждат:„ Едно е несъмнено. Следващите седмици и месеци ще продължат да бъдат напрегнати и наситени с динамичност, която вещае неочаквани обрати. Като че ли е явно, че политическият хайлайф няма желание да кротува, а дружно с него и публичното мнение “.

Така социолози, леви и демократични партии и президент работят в цялостен синхрон. Стар съм към този момент, с цел да имам вяра в толкоз доста съвпадения. Има, несъмнено и различен декор – на отлични макроикономически индикатори, растеж на работната заплата с над 10 на 100, рекордна претовареност. Има безспорни триумфи на интернационалното поле. Има и път към Шенген и Еврозоната – в никакъв случай не сме били по-близо до тях.

Но задачата е единият декор – на реваншизма и политическата борба – да заглуши и отстрани другия – на развиването и европейската вероятност. Както се споделя – обществото да преценя. Но за жалост нашенският нрав постоянно търси някъде извън виновника за личното си положение. И единствено чака някой да му го уточни.

Автор: Евгени Петров
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР