Да запазим БДЖ. Железниците трябва да останат български и държавни,

...
Да запазим БДЖ. Железниците трябва да останат български и държавни,
Коментари Харесай

Георги Свиленски: Да запазим българските железници

" Да запазим БДЖ. Железниците би трябвало да останат български и държавни ", съобщи лидерът на листата на " Българска социалистическа партия за България " в 24 МИР София и ръководител на Комисията по превоз, осведомителни технологии и известия в 48-то Народно събрание Георги Свиленски на кръгла маса. 
Заедно с него като представител на Българска социалистическа партия в полемиката взе участие и специалистът Гергана Алексова.
" Винаги сме отстоявали тезата, че държавните железници би трябвало да бъдат нормализирани. Досега се даваше приоритет на автомобилния превоз, извънредно време е страната да си влезе във функционалностите във връзка с железниците ", безапелационен бе Свиленски. 
Той напомни, че в парламентарната транспортна комисия Българска социалистическа партия е подкрепила да се одобри решение, с което да се задължи държавно управление да не организира процедура за публичната услуга. Вместо това е трябвало непосредствено да я разпореди на БДЖ, а закупените влакове да отидат за държавните железници. Това предложение не е събрало нужната поддръжка.
" Хората в БДЖ 30 години чакат нови влакове. 30 години работят при ужасни условия, за да  вземат новите влакове от някакви други железници. Това от Българска социалистическа партия няма да го позволим ", безапелационен бе Свиленски.
Той подсети, че Българска социалистическа партия 42 пъти е предложила покачване на минималната работна заплата, което касае и трудовите хонорари и на работещите в железниците. 
" В последния ден на Народното събрание депутатите ни поддържаха, тъй като идваха избори, единствено че нарастването да е от 2024 година Гарантирам, че ще предложим още от 1 юли минималната работна заплата да бъде определяна по европейската инструкция - да е 50% от междинната. В момента това е към 1000 лева ", твърди Свиленски. 
Той прикани партиите да загърбят тяснопартийните си ползи и да помислят малко повече за България и за това, че би трябвало да има държавно управление. Всички дружно би трябвало да спрем целенасоченото заличаване на БДЖ-сектора и по тази тематика не би трябвало да има партийни разграничителни линии ", разяснява Свиленски.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР