Да ядете продукти с изтекъл срок на годност е не

...
Да ядете продукти с изтекъл срок на годност е не
Коментари Харесай

Можете да съхранявате почти вечно тези 10 продукта

Да ядете артикули с изминал период на валидност е освен засегнатост за небцето ви, само че и доста рисково за здравето. Има и такива обаче, за които изобщо да не се притеснявате – те устоят с години, даже епохи.

Преди да се заемете с пролетното разчистване на шкафа с питателните ресурси, вижте продуктите, които може да съхранявате съвсем постоянно, без те да трансформират питателните си качества.

10. Ориз

Най-добрата температура за запазване на ориза е към 5 градуса, в специфични кутии или стъклени буркани. Ако спазвате тези условия, така може да се резервира цели 30 години, освен това няма да промени вкусовите си качества.

9. Сухо мляко

Сухото мляко, създадено по всички софтуерни стандарти, може да се съхранява несигурно време, без да трансформира питателните си стойности и качества. Единственото изискване за това е продуктът да се съхранява в херметически затворен съд.

8. Соев сос

Ако е отворен, соевият сос може да издържи без да се скапва до три години. Ако е в херметически затворен съд и доста повече – всичко зависи от качеството на продукта.

7. Кленов сироп

От Асоциацията на производителите на кленов сироп твърдят, че неотворен, трайността му де факто е безсрочна. Дори и след отваряне на опаковката кленовият сироп може да издържи до няколко години, в случай че се държи в ледник.

6. Фасул

Научни проучвания открили, че даже след 30 години фасулът не трансформира вкусовите си качества, макар че бобените зърна трансформират външния си тип. Това значи, че може да не изхвърляте фасула и други бобови растения най-малко 30 години.

5. Сол

Като имаме поради, че солта е минерал, а не хранителен артикул, на процедура е невероятно тя да се скапе. Разбира се, поради влагата този артикул може да се трансформира в огромна твърда буца, само че след разбиването ѝ, отново ще си остане сол. Между другото, трайността на йодираната сол е към година. След това йодът се изпарява, само че солта не трансформира вкусовите си качества.

4. Силен алкохол

Срокът на алкохолни питиета като ракия, водка, уиски, ром, коняк в никакъв случай не изтича. Основното предписание е да ги съхранявате на мрачно и хладно място, в добре затворени бутилки.

3. Ябълков оцет

Ябълковият оцет е още един артикул, чиито период на валидност в никакъв случай не изтича, в случай че го съхранявате по верния метод. За да го запазите допустимо най-дълго, дръжте оцета в истинската бутилка на мрачно и хладно място.

2. Захар

И тя като солта може да се резервира извънредно дълго време, изключително, в случай че е запечатана добре. В противоположен случай тя ще всмуква влагата от помещението и ще се втвърди, само че това няма да промени вкусовите ѝ качества. Това важи както за бялата, по този начин и за кафявата захар.

1. Мед

Медът е неповторим артикул, който може да се съхранява постоянно. Неговата конструкция и състав са извънредно неподходящи за бактериите. В добре затворен съд той няма да се скапе в никакъв случай.

Между другото, по време на разкопките в една от египетските пирамиди разкрили делви с мед. Учените открили, че възрастта му е към 2 хиляди години, само че въпреки всичко той бил кадърен за консумация. В Грузия пък археолози разкрили мед на 5 500 години, който персонално пробвали. Вкусът изобщо не бил изменен.

Източник: 10te.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР