Да вземеш близо 10 000 евро субсидия за коне, които

...
Да вземеш близо 10 000 евро субсидия за коне, които
Коментари Харесай

Уморените коне ги убиват, нали

Да вземеш близо 10 000 евро дотация за коне, които след това да захвърлиш в планината в зимния мраз и подножието на Руен - това е БГ класика. Балкански успех, род черен абсурдизъм. Единствената конкурентна история бе за притежател на заведение в Несебър, който едно лято опакова с черен найлон кипарис, тъй като игличките падали върху масите му. Сега предприемачът (по предписание това постоянно се случва на предприемачи, на съществени хора) Пищалов с вдигнати плещи и взор на надълбоко учудена жертва разгласи - изгубил ги конете, не можал да ги откри и се отказал да ги търси. Пред камерите рече: " Не мога да съм на 100 места по едно и също време ", в случай, че общо взето е трябвало да бъде на едно - при животните. Разбира се, цялата история, с изключение на напълно злокобна, илюстрира и идеологията на асимилиране на европари. Тази идеология гласи следното:
Европарите са нещо, което би трябвало да се издои, изсмуче, издърпа, изцеди, изцоца. Те се усвояват, по този начин както се усвоява балкон - с една спарена българска ловкост и предпочитание за непроветрено по-широчко пространство, в което да царува комфорт, нищо, че никой не може да отстрани миризмата на кисело зеле. На Запад европарите служат, с цел да се изградят неща. Тук нещата служат, с цел да се докопат европари. Дълбоката хитра настройка, сполетяла типажи като Пищалов, се съдържа в следното разбиране: че парите от Европейски Съюз се дават от наивни и плахи хорица, изнежени от комфортен чиновнически живот, които в никакъв случай няма да вдървен най-общите грабливи положения и тактики, обзели тукашната простотия. И този извод е общо взето правилен - голяма част от евросредствата бяха усвоени таман през сходна мимикрия на активност, която да задоволи европейския протокол, а оттова насетне всичко е ясно. Пищалов се оплака, че парите, които получава на кон, не стигали. Само у нас обаче по-късно изречение е вероятен следният извод: тогава ще ги оставя да умрат, че да прибера кинтите.
Захвърлените коне на Пищалов са еквивалентът на пустеещите първокласни селски стадион. Ако би трябвало да се направи общ инвентар на усвояването на средства от Европейски Съюз той би предложил картината на изоставено село с мъртви животни, в което бродят експерти по човешки запаси, които образоват по европейска стратегия 80 годишни пенсионери по какъв начин да стартират личен бизнес, посвещаващи ги в тайните на позитивното мислене и непробиваемите закони на маркетинга. Други страни (Полша, Литва, Естония) построиха с помощта на еврофондовете всичко отначало. Тук се построи система за облагодетелстване на малко хора, най-обикновени хитряги със междинен британски, потриващи ръце и подготвени да създадат всичко по силите си, с цел да стартират да богатеят с умерени и спокойни темпове, обезпечени от теч на европейски пари в сметките им. Едни българи избавят щъркели, други оставят конете им да умрат под снежния връх. Няма нищо по-презряно от това да се живее с вторите в близост.
Автор : Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР