Да влезеш в Газа не е лесно, особено за човек

...
Да влезеш в Газа не е лесно, особено за човек
Коментари Харесай

По „Еразъм“: Студент отиде в Ивицата Газа да учи за военен хирург

Да влезеш в Газа не е елементарно, изключително за човек като Рикардо – първият европейски студент на продан по стратегия " Еразъм " в историята, който през 2019 година пътува до военната зона, с цел да учи незабавна хирургия.
Трудното прекосяване сред Израел и Ивицата е първото от многото провокации, с които се сблъсква.

Нов италиански документален филм е повече от роман за неговото пътешестване - " Еразъм в Газа " споделя за това какво е належащо, с цел да преследваш фантазиите си.

 
Не можеш да бъдеш подготвен за нещо сходно... никой не те образова да се справяш с всеобщи стрелби, при които в границите на 10 минути идват 50 души по едно и също време, всички с огнестрелни рани... тъй че когато попаднеш в такава обстановка... тя може да бъде доста въздействаща, само че беше и доста мъчно да се оправя прочувствено. 
Рикардо Корадини

Това, че е студент без предубеждения за войната, подтиква режисьорите да опишат историята му.
А един въпрос излиза на напред във времето в документалния филм. 

 
Може ли културната дипломация да запълни празнината, оставена от политическата дипломация, която изцяло се провали в своята задача? ". След този опит това, което можем да кажем, е, че планът " Еразъм " е обвързван с поемането на голяма отговорност от страна на Европейския съюз. Това е стратегия, която има за цел да построява мостове вместо стени.
Матео Делбо, режисьор
В този съответен подтекст програмата " Еразъм " е като инструмент за мир и отразява европейската еднаквост... тя е като отваряне на нови хоризонти както за Рикардо, по този начин и за хората, живеещи в Газа. Те са изцяло изолирани... живеят в затвор и не знаят какво значи да срещнеш " външен човек ". Рикардо въплъщава западния свят, който те в никакъв случай не са познавали.
Киара Авезани, режисьор

Мислейки за продължаващия спор в Украйна, Рикардо счита, че всички войни са идентични. Той споделя, че те са като болест, която може да засегне всеки един човек, на всички места.

 
Да можеш да посещаваш един и същи клас дружно с други хора, които идват от разнообразни елементи на света, е нещо, което може да сплоти другите културни среди. Това значи да се опознаем, а когато се опознаем, не се опасяваме един от различен, а когато няма боязън, няма и война.
Рикардо Корадини

Двамата режисьори се надяват, че опитът на Рикардо може да въодушеви други възпитаници да последват образеца му в други елементи на света.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР