Да виждаш децата да тичат и да казват, че горят

...
Да виждаш децата да тичат и да казват, че горят
Коментари Харесай

Българка открила 24 души, които загинали прегърнати в огнения ад в Гърция

" Да виждаш децата да тичат и да споделят, че горят живи. Искаш да окажеш помощ и не можеш. Цяла Рафина гореше ". Това описа пред NOVA българката Юлия Устова. Тя живее и работи в Гърция от 17 години. Вчера сутринта Юлия е измежду хората, които откриват 24 починали на плажа - дружно, прегърнати: дами, деца и мъже. Семейства, които бягали от стихията, само че не съумели.

" Бяхме в Мати. Слизаме и гледаме 20 индивида, прегърнати и умрели. Обръщам се и виждам още 4 индивида. Долу е морето, само че не са съумели да скочат и са се прегърнали и по този начин останали ", споделя Юлия.

" Най-вероятно са били другари или фамилии, които са се пробвали да се предпазят от огъня като са се прегърнали. Открихме и доста коли, изоставени с ключовете на таблото, вратите им бяха отворени. Хората най-вероятно са изоставили колите си всеобщо и са се опитвали да избягат ", описа Василис Андриопулос, чиновник на Червения кръст.

" Много мощен вятър имаше ", добавя Юлия.

Часове по-късно късно управляващите изтеглиха хората от Мати. Селцето остана блокирано през целия вчерашен ден. 

Междувременно продължи и битката със стихията. Над 600 пожарникари и десетки самолети непрекъснато обливаха гората.

Равносметката от стихията е: 76 жертви и 187 ранени, измежду които и една българка. Сред починалите има цели фамилии, доста деца, най-малкото от които - бебе на 6 месеца. Броят на хората, които са в неопределеност продължава да се прецизира. Над 700 души откриха избавление от огъня в морето. Изпепелени са повече от 1000 къщи и 800 коли. Над 600 пожарникари се борят със стихията. Гърция разгласи тридневен печал и изиска помощ от Европа.

В изгорелите курорти има и доста българите. Масово обаче започнаха да напущат Гърция. 

Всички таверни, заведения и магазини работят гратис, с цел да обезпечат храна на тези, които останаха без дом.

Все повече хора в Гърция се съмняват, че бедствието е резултат от тенденциозен палеж.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР