Да въведем Time Gender, предложи някой на шега, след като

...
Да въведем Time Gender, предложи някой на шега, след като
Коментари Харесай

Зимно, лятно или Time Gender

„ Да въведем Time Gender ”, предложи някой на смешка, откакто евродепутатите не съумяха да вземат дефинитивно решение за анулация на двойното часово време. Логично е - като не знаем дали да изберем лятното, или зимното, дано всеки следва личното си вътрешно време. Нещо като трети пол, само че в областта на метрологията.  

Интересното е, че пловдивчани не щат и да чуят за така наречен Third Gender, само че нямат предубеждения що се отнася до времето. В предходна анкета на marica.bg, в която питаме „ Трябва ли да признаем третия пол? ”, близо 62 на 100 от съгражданите ни настояват, че не утвърждават нищо отвън обичайна половост. От изследването излиза наяве, че едвам 6% са склонни да одобряват ориентировка, друга от мъжката и женската. Точно противоположното се случва с обичайното за нашите географски ширини двойно часово време. Когато попитахме читателите си дали то би трябвало да се анулира, те демонстрираха забележителна разкрепостеност.

Изглежда, местенето на стрелките през последните 50 години не е оставило дълготраен отпечатък в душeвността на съгражданите ни и те са подготвени, без капка носталгия, да се откажат от него. Какви са аргументите?  

Оказа се, че цели 85 на 100 от пловдивчани по разнообразни аргументи „ превъртат ” от превъртането на стрелките. 67,3% са уверени, че местенето на часовника с час напред и час обратно е рисково за тяхното здраве. И може би са прави, защото светила в медицината потвърждават, че „ двойната игра ” на часовника води до разстройство на биологичния часовник, нарушение на съня и храносмилателни проблеми, увеличение на случаите на подтиснатост, депресии и инфаркти. Като не броим увеличението на злополуките, което също си е сериозен проблем.

Не по-малък кахър е възприятието на напрежение, което читателите ни изпитват поради лятното и зимното време. 13,4 на 100 от тях признават, че смяната в часа ги изнервя. 4% пък настояват, че ядът им към местенето на стрелките идва по чисто на практика съображения. Според тях, в случай че не пипаме часовника, ще спрат да ни цакат с нощната цена на електромера.  

Хората са прави да ги е грижа за личния джоб. Малък % от тях обаче мислят и за световната стопанска система. Едва 2,2 на 100 от пловдивчани не са съгласни с анулацията на двойното часово време, защото съгласно тях тя ще се отрази отрицателно върху стопанската система и туризма. 10% от читателите ни пък умно отсичат, че щом местенето на стрелките е било въведено, значи, от него е имало смисъл.  

Ако вашето мнение за зимния и летния час е друго от изброените в анкетата, не се тормозете. Времето - също като пола, от време на време е въпрос на персонален избор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР