Да управляваш такъв мегаполис изисква не просто замах, а и

...
Да управляваш такъв мегаполис изисква не просто замах, а и
Коментари Харесай

Как блокчейн превръща Москва в умен град

Да управляваш подобен мегаполис изисква не просто размах, а и доста познание, решителност, внимание към детайла и афинитет към технологиите

Четири интернационалните летища, девет ЖП гари, метро-мрежа с над 200 станции, 12,5 млн. поданици – това са единствено няколко числа, илюстриращи мащаба на Москва

Блокчейн-система за електронни публични допитвания до жителите, смартфон-приложение за „ краудсорсинг “ на хрумвания за развиването на града, безвъзмезден Wi-Fi във всички станции и тунелите на метрото – това са част от цифровите придобивки на Москва през последните години. След три месеца многомилионият град към този момент ще има и 5G зони.

Четири интернационалните летища, девет ЖП гари, метро-мрежа с над 200 станции – ето единствено няколко числа, илюстриращи мащаба на Москва, столицата на Русия. В този град живеят 12,2 млн. поданици. Цялото това население се простира на 2 511 квадратни километра.

Ако оставим политическите пристрастености и разбори настрани, не може дa не признаем, че да управляваш подобен град изисква не просто размах, а и доста познание, решителност, внимание към детайла, схващане към хората, почитание към предишното и взор в бъдещето. Е, и афинитет към технологиите.

В Москва, наподобява, имат подобен. За тях ни описа Елена Новикова, началник бизнес връзки в московския департамент по осведомителни технологии, до момента в който се разхождахме из залите на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2018).

Блокчейн за публични гласувания

Active Citizen – мобилно приложение за смарт телефони – е разработка на московския ИТ департамент, предопределена за онлайн публични гласувания. С това приложение всеки гражданин на Москва може да гласоподава по въпроси, свързани с развиването на града. Тук не става дума за политически избори, а за детайли на градската система – да вземем за пример кога да се прави почистването на улиците, по какъв начин да се споделя нова метростанция, изяснява Елена Новикова.

Системата има 2 милиона регистрирани консуматори. Чрез нея се организират приблизително към 300 гласувания всяка година. Това значи най-малко по едно гласоподаване всеки ден. Общо досега са осъществени над 3000 гласувания.

„ Неотдавна ние взехме решение да базираме платформата на блокчейн система “, споделя Новикова. „ Направихме това, тъй като имаше доста запитвания по отношение на това какъв брой може да се има вяра на резултатите от гласуванията – дали не манипулираме данните. Затова взехме решение да внесем блокчейн система и в този момент всеки глас се съхранява с блокчейн “.

Всяко сходно гласоподаване се отразява на развиването на града. „ Всяко решение, направено от хората в града, е наложително за държавното управление на Москва, “ споделя Новикова. Въвличането на жителите в процеса на развиване на градската среда е един от най-съществените резултати от въвеждането на Active Citizen.

„ Всяко решение, направено от хората в града [чрез блокчейн платформата], е наложително за държавното управление на Москва “, споделя Елена Новикова, началник бизнес връзки в московския департамент по осведомителни технологии
Наред с решение на ориста на града, хората са привлечени и от дребните дарове, които получават за интензивността си. „ С всяко гласоподаване, което вършим, като се изключи че решаваме дружно в какъв град желаеме да живеем, хората добиват „ койни “ – споделя Новикова. – Има детайл на игра. Хората гласоподават и получават „ койни “, които по-късно могат да заменят за дребни дарове – нещо дребно и алегорично, само че то има значение за индивида “, показа тя.

От уеб страницата на платформата излиза наяве, че това могат да са талони за гратис паркиране в центъра, билети за спектакъл или нещо сходно.

Градски краудсорсинг

Втора система, създадена като „ дъщерна “ на приложението Active Citizen, е предопределена за градски краудсорсинг. Чрез нея дейните жители могат да оферират хрумвания за развиването на града. В платформата всеки може да показа предложение. След това то се преглежда от общинарите и в случай че е допустимо за осъществяване, се оформя и подлага на онлайн гласоподаване измежду жителите.

Едно от първите приложения на системата за краудсорсинг е обвързвано с реформиране на лечебните заведения. „ У нас главната система на опазване на здравето е държавна, нямаме доста частни клиники, по тази причина всички вървят в държавните клиники. Сега те могат да вземат участие в тази краудсорсинг система и да дадат оферти по какъв начин да подобрим работата на лечебните заведения “.

Измежду дискутираните тематики са бездомните животни, удобствата за възрастни хора в града, детските клиники, московските библиотеки. До момента над 131 хиляди души са подали 83 373 оферти. Експертите са подбрали 2 600 от тях и са ги подложили на в допълнение публично разискване.

Снимки за естествени градски улеснения

MyStreet пък е приложение за поддръжка на публичните пространства – също разработка на московския ИТ департамент. Ако, да вземем за пример, човек забележи дупка на улицата до дома си, той може да изпрати нейна фотография и адрес. Екипите по поддръжка ще закърпят дупката. По същия метод могат да се подават сигнали за непочистени кофи за боклук, занемарени детски площадки и други

В рамките на осем работни дни би трябвало да е обезпечен отговор на всяко питане, а в случай че става дума за проблем – той да е отхвърлен. Ако оправянето с него изисква повече от 8 дни, то тогава общината е задължена да разгласява времева рамка за премахване на казуса.

Повече ИТ, по-малко администрация

„ Една от огромните ни цели е да направляваме града по-ефективно. Ние имаме доста малко държавни чиновници и не можем да направляваме всяка част от града непрекъснато. Гражданите ни оказват помощ за това “, споделя Новикова. Именно по тази причина общината търси метод да подтиква публичното присъединяване. Геймификацията и блокчейн технологията изиграват решаваща роля за това.

За да има оптималната изгода от създадените системи, Москва поставя специфични старания за „ маркетинг “ на своите приложения. Без маркетиране тези системи за другарство с жителите не биха имали смисъл, уверена е Новикова.

От аутсорсинг към ИТ услуги

Повечето градски управляващи по света имат лимитирани бюджети. Това постанова търсене на оптималната успеваемост и понижаване на разноските. В Москва обаче нямат терзания по отношение на бюджета.

„ О, Москва си има бюджет “, отсича Новикова, когато я запитвам за ресурсите. И продължава с лекост: „ Та ние харчим към 500 милиона $ за ИТ всяка година. Да, това е огромна сума. Московският департамент е звеното всред всички държавни служби в Русия, което харчи най-вече за ИТ “.

И въпреки всичко търсенето на успеваемост и еластичност е наклонност, по която се работи от 2011 година насам. „ Преди или разработвахме всичко сами, или аутсорсвахме. Сега използваме модела на ИТ услугите “, разясни Новикова.

Повечето градски управляващи по света имат органичени бюджети, само че в Москва наподобява не е по този начин – единствено ИТ департаментът харчи към 500 милиона $ всяка година

Така да вземем за пример, Москва употребява една от най-големите в света CCTV системи. Тя обгръща 160 000 камери, ситуирани из града. „ Ние купуваме единствено сигнала от камерите. Операторът си има камери, ние не притежаваме инфраструктурата – с изключение на един дейта-център, където се пазят видеозаписите от всяка камера в продължение на 5 дни “, описа Новикова.

Изборът на оператора става посредством търг. Купува се единствено сигналът от камерите. Ако някоя от тях не работи, операторът има обвързване да я поправи за не повече от 3 часа. Ако просрочи този интервал, Москва не заплаща за сигнала от тази камера.

„ По този метод реализираме спестовност от мащаба. Ние не бихме могли да създадем всичко това сами, нямаме експертизата, а и не е работа на градовете [да построяват софтуерни мрежи] – бизнесът знае по-добре по какъв начин да го направи “, счита Новикова.

Моделът се оказва комфортен и се употребява от ден на ден от ИТ департамента на Москва. „ Вече не вършим толкоз приложения, а по-скоро отваряме API за бизнеса и те стартират да вършат приложения ”, показа ръководителят по бизнес връзки.

Приходи и изгоди

По-добро градско ръководство с по-малко администрация – това е една от огромните изгоди за Община Москва от потреблението на ИТ като услуги и приложения като Active Citizen. Геймификацията и блокчейн механизмите изиграват основна роля за това.

Дисциплиниране на изпълнителните и подизпълнителите на услуги за общината – това също е директна изгода от въведените системи. Така да вземем за пример, камерите за видеонаблюдение изиграват решаваща роля за чистотата. „ Беше огромен проблем в Москва това, че боклукът не се събира в точния момент. Ние започнахме да следим кофите и да виждаме дали машината идва в точния момент да извози боклука. Ако не отиде в точния момент – компанията се глобява. Целта не беше толкоз да събираме пари, едвам дисциплинираме обслужващите компании и хората в този бизнес “, споделя Новикова.

Повишаването на приходите от санкции е директна изгода за бюджета на общината въпреки всичко и значително „ рефинансира “ общинската инвестиция в закупуване на сигнали от камерите и други сходни действия.

Намаляването на престъпността също резултат от работата с интелигентната система за видеонаблюдение на града. Очаква се същинската изгода от нея обаче да се разкрие по време на срещите от Световното състезание по футбол 2018.

По-доброто алокиране на запаси е съществена изгода от системите са „ умния град “ в Москва. Това касае всички типове държавни услуги в огромния град – лечебни заведения и коли за спешна помощ, полиция и пожарни, паркови служби и така нататък

Най-голямата изгода от „ умния град “ е, че можеш да алокираш ресурсите по-добре, счита Елена Новикова

Общо към 25 000 московски чиновници употребяват тези камери за едни или други цели, друго за другите отдели, споделя Новикова. Например, шеф на учебно заведение може да следи какво става в двора на учебното заведение. Полицията може да следи къде пораждат обстановки на публично напрежение и вълнения. Добавянето на модул за лицево различаване се чака да помогне на полицейските служби за по-ефективно залавяне на нарушители.

„ Най-голямата изгода от „ умния град “ е, че можеш да алокираш ресурсите по-добре. Можеш да запазиш същия брой лекари в лечебните заведения, да вземем за пример, в случай че ги разпределиш по-добре. Когато [към видеозаписите] прибавим аналитични благоприятни условия, разбираме по-добре какви жители посещават клиниките, кога, какъв брой време чакат – ние можем да се приспособяваме [към потребностите на хората]. Това ни разрешава да съблюдаваме бюджетите. Доскоро бюджетите за всичко растяха експоненциално – в продължение на доста години. Сега обаче този напредък спря и бюджетите дори понижиха “, показа Новакова.

Мрежови метаданни за по-добри публични пространства

Освен да изследват желанията на жителите на Москва, в ИТ департамента са се сетили и да проучат косвени данни за желанията на хората. Така да вземем за пример, ИТ отделът събира агрегирани данни от четирите мобилни оператора за придвижването на хората към парковете.

„ Анализираме данни от четирите оператора на територията на Москва, с цел да забележим по какъв начин хората употребяват градските пространства. Например, гледаме по какъв начин се движат и от кое място идват потоците от хора, влизащи в даден парк. Така можем да видим, да вземем за пример, че в даден регион хората пътуват далеко от вкъщи си, с цел да бъдат измежду зеленина – това е сигнал, че имат потребност от паркова зона наоколо до своя квартал, “ изяснява Новикова.

Локационните данни са агрегирани и анонимизирани. Това дава концепция на градските планьори по какъв начин би трябвало да развиват инфраструктурата.

Предизвикателства пред умния град: съгласуваност, маркетинг, политическа воля

Координацията е огромното предизвикателство за технологизиране на градовете, безапелационна е Новикова. „ Ние имаме привилегията да сме централизиран ИТ отдел в Москва. Нашият отдел е единствен, който може да внедрява нещо в ИТ сферата в Москва. Но когато други отдели се пробват да внедрят нещо сами, без съгласуваност, това значи доста пари, доста вложения “.

Маркетирането на услугите е вторият основен фактор. Без маркетинг на тези решения измежду жителите не можеш да направиш кой знае какво, споделя Новикова. „ Краудсорсинг без маркетинг няма смисъл “.

Политическата воля е третото значимо нещо. „ Ако кметът не поддържа тези инциативи – не можеш да стигнеш надалеч. Откакто новият кмет на Москва Сергей Собянин пристигна в града, той е персонално зает с всички наши тематики. И ние виждаме, че и в други елементи на света, където кметът е персонално зает, [администрацията] се оправя доста много по-добре и по-бързо “.

Не се стърпявам да попитам Новикова дали възрастният им кмет е в действителност подобен „ техничар “. „ Никак, той е на над 70 години, само че вижда, че младежите употребяват тези технологии; схваща, че това работи, осъзнава, че е дейно и знае какво му дава. Когато персонално може да отвори коя да е камера из града на своето работно място и да види какво става на това място, е уверен в изгодата от технологиите “, заключи Новикова.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР