Да удължим или да не удължим? Това е въпросът. И

...
Да удължим или да не удължим? Това е въпросът. И
Коментари Харесай

Този път Франция май няма да наложи вето върху отлагането на Брекзит*

Да удължим или да не удължим? Това е въпросът. И той стои освен пред Борис Джонсън.

Съгласно разпоредбите на Европейски Съюз, в случай че съюзът желае да отсрочи датата на Брекзита, Англия, като напускаща страна членка, би трябвало да изиска удължение на периода от Европейски Съюз. Брюксел не може едностранно да го предложи или наложи.

А в случай че министър председателят помоли за удължение на периода (па въпреки и през скърцащи зъби), всеки обособен водач от Европейски Съюз би трябвало да одобри молбата, с цел да бъде обещано това удължение.

Което значи, че всеки един водач от Европейски Съюз има опция да наложи несъгласие.

Сега Франция още веднъж буни духовете като загатва, че няма да се съгласи на удължение на Брекзита, в случай че не настъпи някаква трагична смяна в английския политически пейзаж, да вземем за пример нови избори или втори референдум.

Такива изказвания на френски министри, като външния министър Жан-Ив Льо Дриан през уикенда, би трябвало да одобрявани с едно мислено.

Главните аргументи са следните:

1) Франция си е основала такава известност. Тя постоянно се заканваше, само че в последна сметка утвърди предходните удължавания на периода на Брекзита. Дипломат от северноевропейска страна в диалог с мен махна с ръка на следващия изблик на френско празнословие, определяйки го като " нормалното френско дрън-дрън ". Честно казано, френският президент Еманюел Макрон имаше повече учредения да се запъне против удължение на периода през април, когато се беше запътил към изборите за Европейски парламент в конкуренция с политическата си съперничка и водещ евроскептик Марин Льо Пен. Този път в действителност няма с нищо да му се отрази.

2) Неотдавна Макрон намерено призна, че се радва да играе " неприятното ченге " по въпроси на Брекзита. А Брюксел е повече от удовлетворен, че той го прави. Да се оповестява на Англия, че удължаванията на Брекзита не се правят постоянно автоматизирано е един от дребното способи, с които Европейски Съюз в този момент разполага за поддържане на натиска върху английските депутати. Повече от три години след референдума във Англия за участието й в Европейски Съюз европейските водачи нямат самообладание с процеса на Брекзита да бъде завършено. Те имат потребност английските депутати най-накрая да се обединят към това какво желаят от Брекзита, а освен какво не желаят - да вземем за пример Брекзит без съглашение.

3) Изключително едва евентуално е Франция да наложи несъгласие на ново отсрочване на Брекзита, в случай че то се поддържа от други страни в Европейски Съюз, изключително от Ирландия, за която той е изключително значим. А такава поддръжка ще има. Както ми сподели един посланик от Европейски Съюз: " Европейски Съюз просто не работи по този начин. " И добави: " Защо й е на Франция да пропилее едно несъгласие и положителната воля на Европейски Съюз поради някакво отсрочване на Брекзита? Страните от Европейски Съюз си пазят ветото за неща, които са им значими ". Ох!

Та има ли възможност Европейски Съюз да удължи периода на Брекзита (ако бъде помолен), тъй като договарянията в действителност бележат прогрес, както упорства министър председателят? С една дума - не.

Европейски Съюз споделя, че досега договарянията с държавното управление на Джонсън са безплодни, само че - и това е едно доста значимо " само че " - те въпреки всичко могат да дадат плод.

Главният делегат на премиера за Брекзита Дейвид Фрост е предстоящ още веднъж в Брюксел на следващия ден.

Европейската комисия счита, че той може да разиска една концепция, която се загатна от държавното управление, само че към момента не е публично показана на Европейски Съюз: да се размени противоречивият защитен механизъм, който подсигурява опазване на отворената граница сред Ирландия и Северна Ирландия и слез Брекзита с една обща за двете Ирландии земеделска зона. Това би означавало, че Северна Ирландия ще се равнява по Ирландия в спазването на разпоредбите на Европейски Съюз за храните и земеделието и по този метод биха се избегнали гранични инспекции в този бранш след Брекзита.

От позиция на Европейски Съюз тази земеделска зона би обхващала единствено 30 % от трансграничната търговия. Така че това единствено по себе си не е решение. Но е някакво начало.

Европейски Съюз се надява да убеди премиера в нещо, което подозира, че той към този момент е податлив да одобри: завръщане към първичното предложение на Европейски Съюз за защитния механизъм, който в региона на търговията да обгръща Северна Ирландия, само че не и цялата Англия.

Аргументът на Европейски Съюз по този въпрос ще гласи: " Ако вие, Борис Джонсън, сте податлив да приемете обхващаща двете Ирландии зона за селскостопански артикули, за какво да не я разтеглим, тъй че тя да обгръща цялата трансгранична търговия? В Ирландско море към този момент се правят някои инспекции на селскостопански артикули и това не се отразява на единството на Северна Ирландия с останалата част от Англия. А в случай че желаете доникъде на октомври да се реализира решение по защитния механизъм, ето го решението - хем се опазва ирландската граница и се съхраняват северноирландският кротичък развой и общия пазар на Европейски Съюз, хем се разрешава на останалата част от Англия да подписва свои търговски съглашение, които не са подвластни на митническите правила и регулации на Европейски Съюз ".

В поддръжка на аргумента на Европейски Съюз са допитванията, които сочат, че голямото болшинство от жителите на Северна Ирландия поддържат вид на защитен механизъм, който важи единствено за Северна Ирландия. Против него са допитванията измежду юнионистите, които демонстрират, че те в голямото си болшинство се опълчват на това.

Дори и министър председателят да се изкуши от защитен механизъм единствено за Северна Ирландия, той би трябвало да се увери, че разполага с задоволително депутати за поддръжка на тази концепция в Народното събрание, макар неизбежния отпор най-малко от Демократичната юнионистка партия и някои консерватори.

Възможността за плодотворни договаряния, колкото и далечна да наподобява, обаче не е единствената причина да е евентуално, че Европейски Съюз ще даде ново удължение на Брекзита, в случай че бъде помолен.

Лидерите на Европейски Съюз в никакъв случай няма да желаят да бъдат запомнени като хората, които са затръшнали вратата в лицето на Англия, до момента в който към момента може да се стигне до съглашение за Брекзита.

Подобно на Борис Джонсън, въпреки че мнозина биха поспорили в каква степен, Европейски Съюз от една страна се стреми към реализиране на съглашение за Брекзит, а от друга се приготвя за замерването с обвинявания, което неизбежно ще последва при Брекзит без съглашение.

Катя Адлър, Би Би Си / Българска телеграфна агенция

*Заглавието е на редакцията на " Мениджър Нюз "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР