Да учиш дистанционно, но не заради COVID-19, а заради ремонт.

...
Да учиш дистанционно, но не заради COVID-19, а заради ремонт.
Коментари Харесай

Как Френската гимназия се размина на косъм от учене вкъщи заради ремонт |

Да учиш отдалечено, само че не поради COVID-19, а поради ремонт. Пред тази вероятност са били изправени учениците на едно от най-престижните учебни заведения в София - 9-та Френска езикова гимназия безусловно до преди часове. В неделя родителите научават, че се постанова всички без осмокласниците да редуват присъствено с онлайн образование, като през две седмици два випуска редуват отдалечено и присъствено. Възмутени, претърпелите миналогодишното затваряне родители, пишат до управлението на учебното заведение, до Регионалното ръководство на образованието на МОН в София, до Столична община и медии. Гласността дава резултат. Снощи е решено: друга постройка е открита и към отдалечено образование няма да се минава, в случай че коронавирусът не наложи това.

Сагата описаха родители тази заран пред Нова тв.

" Официално информацията до нас доближи в неделя. Получихме известие в уеб страницата на учебното заведение, с което към този момент публично споделиха, че децата би трябвало да учат на ротационен принцип, като по два випуска на две седмици трябваше да се сменят с други два випуска. Единствено осми клас се предвиждаше да учат присъствено през образователната година. Родителите реагирахме на тази информация, тъй като считаме, че откакто министърът на образованието е оповестил, че ще стартира присъствено образователната година за всички деца, не може продължаващи поправки да бъдат мотив за онлайн образование. Затова се обърнахме към управлението на 9-та френска гимназия, копирахме писмото до други инстанции - РУО, Столична община - и чакаме отговор ", описа майката на възпитаник в 9-та ФЕГ Радослава Петрова.

Според татко " отдалечената форма е изцяло неефективна за възпитаници ". " Ако може да се одобри, че поради заболяването те могат да минат да учат отдалечено, за мен е безусловно недопустимо те да учат отдалечено заради продължаващи поправки и заради това, че някой не си е приключил работата в точния момент. (...) Около учебното заведение към момента не престават строителните действия. Това също ще пречи на образователния развой и аз съм мощно обезпокоен, че държавни институции - в лицето на общината и на Министерството на образованието - одобряват за обикновено да се правят строителни действия по време на образователен развой за деца, за нашите деца ", посочи той пред камерата.

В тв диалога пред входа учебното заведение на " Патриарх Евтимий " зам.-кметът на София по строителството инж. Ангел Джоргов успокои, че дейностите по фасадата са завършили и скелето е демонтирано; че през днешния ден и оградата ще бъде отстранена и ще се почисти.

Защо ремонтът не е завършил до момента?

На въпрос за какво ремонтът не е завършил преди началото на образователната година зам.-кметът отговори, че това не било допустимо:

" Не е допустимо. Извършва се главен ремонт, който няма по какъв начин да завърши в границите на два месеца. Тук, паралелно с ремонта на остарялата постройка, се построяват три нови корпуса с физкултурен салон, с класни стаи, които ще разрешат от идната година образователният развой да бъде едносменен, което в действителност е и задачата на всичко това. В остарялата постройка се правят и ограничения за енергийна успеваемост, които съумяха да приключат до 15 септември, а вътре в постройката се построяват нови електроинсталации, пожароизвестяване, замяна на отоплителната апаратура, която обаче ще бъде осъществена, откакто завърши отоплителният сезон, тъй че да не слагаме под риск образователния развой. Дай Боже да няма отдалечено образование поради КОВИД, другояче поради строителството няма да има ".

Къде ще се учи?

В по-късните часове на днешния ден от Министерството на образованието и науката изпратиха прессъобщение, в което се акцентира, че 758 учебни заведения в страната посрещат 15 септември в ремонтирани здания и се добавя, че в 170 ремонтите ще продължат и след утрешния първи образователен ден. 

" До средата на май 2022 година 14 класа от 9. Френска езикова гимназия „ Алфонс дьо Ламартин “ в София ще учат в една от постройките на Националната спортна академия на ул. „ Гургулят “. Това се постанова поради продължаващото създаване на нов корпус с физкултурен салон и главен ремонт на остарялата постройка ", изясняват от МОН.

" Ние сме задоволително гъвкави като педагогическа гилдия и управление и мисля, че дружно с родителите учебната общественост ще се оправи с това. Децата ще имат пълностоен образователен развой, ще могат да реализират това, за което са избрали 9-та Френска гимназия, а точно: качествени познания, качествено образование и образование ", дава обещание Розалина Найденова, зам.-директор на 9. ФЕГ.

Училището не е единственото в тази обстановка. По данни на районните ръководства на образованието учениците на 22 учебни заведения ще бъдат краткотрайно преместени в други здания поради продължителни ремонтни действия. Най-много са те в областите София – пет, и Стара Загора – четири. Следват Пловдив и Велико Търново с по три. Част от ремонтите ще приключат през октомври т.г., а други ще продължат и през 2022 година

До края на образователната година в други учебни заведения ще се образоват учениците на Технологичното учебно заведение „ Електронни системи “ в София, старозагорските 1 ОУ „ Георги Бакалов “, СУ „ Христо Ботев “, СУ „ Васил Левски и Професионална гимназия (ПГ) по облекло и хранене „ Райна Княгиня “, както и на Професионалната гимназия по селско стопанство „ К. А. Тимирязев “ в Две Могили, осведомят още от МОН и твърдят, че шефовете им са основали нужната организация за осъществяване на естествен образователен развой.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР