Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто -

...
Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто -
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто

Да убиеш Вапцаров, значи да убиеш вярата в положителното - в никакъв случай изстрелите, забравата и палачите не могат да бъдат по-силни от героите. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на възпоменателната гала във връзка 77-ата годишнина от гибелта на поета Никола Вапцаров.
Точно преди 77 години в тази грозна постройка изгубиха живота си по още по-грозен метод една група младежи. Сред тях и един от най-великите поети в българската литература, един от най-големите индивиди в българската история. Само на 33 години, напомни Йотова. Тя бе безапелационна, че нито една гибел не е красива и нито една гибел не е оправдана.
Смъртта на тези младежи е един от най-позорните моменти в българската история – неоправдана и необяснима. Защо 77 години този въпрос тегне върху всички нас като българи и като общество? Защо на 33 години би трябвало да загубиш живота си, единствено тъй като имаш красиви фантазии, тъй като вярваш в идеали, тъй като имаш хрумвания, които някой не желае да припознава?, продължи вицепрезидентът.
77 години по-късно ролята на палача е никаква, оскъдна. Думите, красивите фрази и още по-красивите мисли на тези младежи, на този стихотворец са доста по-силни, в сравнение с гибелта и в сравнение с позора на палачите. Вапцаров написа едни от най-простичките стихове, освен в българската, а в международната литература, уточни още Йотова.
Вицепрезидентът обърна внимание, че Вапцаров е преведен на повече от 90 езика. Едва ли има различен създател в българската литература, чиито стихове да звучат освен на съществени европейски езици, само че и на по-редки. Много от нашите мислители, днешни, съвременници споделят, че това е тяхната настолна книга. Вапцаров не е единствено история, той е нещо доста повече, тъй като през днешния ден в 21 век фашизъм има, предизвести Илияна Йотова. Дали той ще бъде облечен с красиви думички, дали за него ще се приказва като за национализъм, дали ксенофобията и национализмът, които заливат света, са първите стъпки към това, което години след Вапцаров Умберто Еко назова „ 14 метода, по който да познаем фашизма “. Всичко това стои пред нас като проблеми, ние би трябвало да го решаваме, да го разпознаваме и да възпитаваме по този начин тези, които идват след нас, че в никакъв случай повече да няма разстрели, бе апелът на Илияна Йотова. Вапцаров вярваше в положителното. Често пъти през днешния ден ще чуете за полезности, за европейски полезности, че би трябвало да има борба с неправда и с неравенства, че би трябвало да се обичаме като хора. В идващия миг ние си даваме сметка, че изтриваме смисъла на тези прелестни думи, тъй като ги използваме толкоз постоянно и постоянно лицемерничим с сях. Това не би трябвало да се позволява точно поради вярата на Вапцаров, безапелационна бе Йотова. По думите й мнозина са се пробвали да зачеркнат Вапцаров, да го смъкват от учебниците, да отдалечат младежите от концепциите му. Не съумяха, тъй като неговата религия е доста по-силна. За да убиеш Вапцаров, значи да убиеш вярата в положителното и в човечността. Поклон пред тази светла персона. Никога изстрелите, забравата и палачите не могат да бъдат по-силни от героите, приключи словото си вицепрезидентът.

На церемонията участваха водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и ръководителят на градската организация на Българска социалистическа партия в София Калоян Паргов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР