Да станеш рано сутринта, да приготвиш за семейството селска баница

...
Да станеш рано сутринта, да приготвиш за семейството селска баница
Коментари Харесай

Селска баница с тиква (ябълки) и ръчно точени кори

Да станеш рано сутринта, да приготвиш за фамилията селска баница с ръчно точени кори - има ли по-голяма любов?

Необходими Продукти

ТЕСТО


● вода - 300 мл топла
● оцет - 1 ч. л.
● олио - 2 с. л.
● сол - 1 ч. л.
● брашно - към 500 - 600 г + за разточване

ПЛЪНКА


● тиква - към 500 - 600 г (вместо тиква, може ябълки)
● олио - 8 с.л.
● захар - на усет
● канела - 1 ч. л.
● джинджифил - 1 ч. л.
● орехи - към 3 шепи ядки, начупени на едро
● стафиди - към 2 шепи
● пудра захар - за поръсване

Начин на подготвяне

Фурна - 180 градуса.

Кръгла тава с диаметър към 32 -34 см, добре намаслена с масло.

В купата на миксера се изсипва топлата вода, оцета, олиото, солта и се прибавя брашното. На мудна скорост се замесва тесто, до момента в който стане хубава гладка нелепнеща топка и се отлепи от стените на купата. Готовото тесто се изважда, леко се премесва и се дели на 4 равни елементи, които се оформят на топки. Всяка топка тесто е към 200-210 година

Поставят се в тавичка с посипано брашно, покриват се с забрадка и се оставят за не по-малко от 20 минути да отпочинат. През това време се настъргва тиквата /ябълките на ренде, прибавят се орехите, канелата, джинджифилът. Ако се получи течност се оцежда, с цел да не стане глетаво тестото при печене.

Всяко топче тесто се поръсва с брашно и с точилка се разточва доста фино, към 40-45 см в диаметър. Поръсва се с 2 ч.л. от мазнината, разпределя се с четка на всички места и от горната страна се поръсва плънката и захар на усет на инцидентен принцип.

Завива се на рехаво руло, свива се като охлюв и се слага по средата на тавичката. Останалите топки тесто се разточват по същия метод на тънки кори, поръсват се с плънка, захар и се завиват към охлюва. Оформената баница леко се намазва с останалата лой, като се внимава да не се натиска, с цел да не се сплескат рулата.

Баницата с тиква се пече до златисто на 180 градуса към 50-60 мин. След като е изцяло охладена се поръсва щедро с пудра захар.

Инфо: Кулинарен блог Щъркелово гнездо

Забележка: Тестото за улеснение и експедитивност е забъркано в миксер, само че по рецепта се замесва на ръка. Плънката е сурова и не се обработва авансово на котлон.

За да не се овлажнява плънката прекомерно, когато е настъргана не се прибавя захар в нея, а захарта се посипва с шепа непосредствено върху нея. Така се заобикаля отцеждането на водата.

Посочената рецепта в тази ситуация е приготвена с ябълки.

По рецепта мазнината е главно олио, единствено 8 с. л., само че в тази ситуация е смесена и с масло, към 50 г разтопено, за по-добър мирис, въпрос на персонален избор е.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР