Да спрем да говорим за правата на човека в Турция,

...
Да спрем да говорим за правата на човека в Турция,
Коментари Харесай

ЕП остава загрижен за спазването на човешките права в Турция

Да спрем да приказваме за правата на индивида в Турция, би било неприятен знак, тъй като би означавало, че никой към този момент не възприема договарянията за присъединение на Анкара към Евросъюза съществено. Този коментар направи в Истанбул специфичният докладчик на Европейския парламент за Турция Кати Пири, написа БГНЕС.
Тя означи някои позитивни развития в двустранните връзки сред Турция и страните членки, само че акцентира, че Европейският парламент остава угрижен за положението на главните права и свободи и върховенството на закона в Турция. Холандската евродепутатка посочи, че демократична и стопански постоянна Турция е в полза на Европейския съюз, само че разяснява изказванията на турското държавно управление, че то остава привързано към евроинтеграцията по този начин: " За да има позитивно развиване по въпроси като осъвременяването на Митническия съюз и отпадането на визите, думите не са задоволителни. Необходими са същински промени и, за жалост, до момента не виждам знаци за това ".
По думите ѝ макар анулацията на изключителното състояние и освобождението на някои публицисти от пандиза, в Турция липсва „ структурна смяна по повод върховенството на закона “.
Пири изрази угриженост по случая с филантропа Осман Кавала, който е арестуван тъкмо 1 година, без да му бъдат предявени обвинявания. По думите ѝ той е човек, който няма никакви политически връзки и постоянно е отхвърлял насилието. Холандската социалистка подчертава, че Европарламентът деликатно ще следи протичащото се със арестувания кюрдския водач Селяхаттин Демирташ и други депутати от Меджлиса.
Кати Пири беше на проучвателна задача преди подготовката на черновата на годишния отчет на Европарламента за Турция. След правенето на предварителния документ, той ще бъде разискван в комисиите и пленарна зала. По време на престоя си в разнообразни градове тя имаше срещи с представители на политически партии, цивилен и настоятелен организации. Докладчикът на Европарламента уточни, че не са били осъществени срещи с представители на управляващите, макар многократните ѝ опити.
Евродепутатката изрази мнение, че Евросъюзът не е спазил обещанията за приемане на бежанци, които е поел пред Анкара, и се застъпи за възобновяване на митническия съюз. Кати Пири акцентира, че проблемите с върховенството на закона в Турция и непокриването на минимални стандарти в това отношение не трябва да доведат до затваряне на вратите пред турския народ и гражданските организации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР