Да спре строителството на сгради с намален брой паркоместа и

...
Да спре строителството на сгради с намален брой паркоместа и
Коментари Харесай

Фандъкова инициира законови промени срещу презастрояването и фиктивните проекти

Да спре строителството на здания с понижен брой паркоместа и отстояния е задачата на първия пакет промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които ще предложи кметът на София Йорданка Фандъкова и основният проектант Здравко Здравков. За това заяви пресцентърът на общната, представен от организация " Фокус ".

" Целта е да затворим малките врати в закона, които разрешават скриване на жилищни здания зад фиктивни нежилищни, към които условията за строителство са по-ниски ", стимулира Фандъкова предлагането си за промени в Закон за устройство на територията, което внася в Министерството на районното развиване и благоустройството.

Сегашната процедура демонстрира, че вложители заобикалят по-високите правила към жилищните здания като ги показват в плановете си като общежития, апартхотели или ателиета.

" Затова упорствам да се отстрани опцията за за строителство на здания напълно с ателиета, както и продажбата на независими обекти в здания, които са предопределени за хотели или общежития ", изясни кметът на София. Тя към този момент е разговаряла с районния министър Петя Аврамова, с която ще образуват работна група за прецизиране на текстовете, които ще бъдат импортирани за гласоподаване в Народното събрание.

Фандъкова предлага и основаване на указател на системите за гариране и паркиране, който да спре злоупотребите. "

" Констатираме злоупотреби с тези системи. С тях би трябвало да се обезпечава нужния по норматив брой паркоместа, само че след въвеждане на постройката в употреба (издаване на Акт 16), те се демонтират и продават на различен обект ", сподели Фандъкова.

Следващ пакет от оферти за законови промени ще бъде ориентиран към преодоляване на презастрояването в жилищните комплекси. Искането е да се усилят параметрите за разстояние при градежа на нови здания по отношение на съществуващите.

В тази тенденция кметът и основният проектант работят дружно с екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия за разбор на проектите и наредбите в тази област.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР