Да, според мен има наистина сериозен интерес към АЕЦ Белене.

...
Да, според мен има наистина сериозен интерес към АЕЦ Белене.
Коментари Харесай

Теменужка Петкова говори двусмислено за важното за АЕЦ Белене - сигурно ли е и кой плаща

Да, съгласно мен има в действителност сериозен интерес към АЕЦ „ Белене ”. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в коментар за „ безконечния ” нуклеарен план, която дефинира като приятна изненада присъединяване на български компании.
– т.е. да не заплаща повече страната (данъкоплатците) за „ Белене ”? Петкова повтори вчерашната си теза, че това зависи от Народното събрание. " Ще докладваме на българския парламент и това, което той вземе като решение, това ще се случи ", заключи Петкова.
Периодично се вършат инспекции от Българска академия на науките на площадката на " Белене " и тя е безусловно сигурна , хората могат да са спокойни, съобщи още Петкова и не се съгласи с никакви оценки – експертни или не, които опонират на изказаната от нея теза. На пряк въпрос дали основата на площадка е задоволително постоянна – изключително след наводнението от 2009 година, Петкова не пожела да влиза в спор. " Видяла съм анализите и инспекциите на Българска академия на науките ", повтори тя, само че не сподели по кое време тъкмо е правена последната инспекция !
Теменужка Петкова отхвърли и, че още през 1983 година руснаците са желали да изоставят площадката. А какво сподели преди две години някогашният шеф на площадката на " Белене " Илчо Костов - припомнете си и научете в този материал!
Енергийният министър не можа да даде съществени елементи кой стои зад българските участници, като сподели само, че " ще имаме повече информация до 90 дни ". На пряк въпрос за явните връзки към Христо Ковачки, Теменужка Петкова обърна отговорът към това, че интерес имат " Росатом ", CNNC, General Electric и Framatome, само че последните две компании не желаят да са стратегически вложители. А Петкова призна пред bTV, че стратегическият вложител или вложители ще водят договаряния с искащите да вземат миноритарен дял и/или да сключат контракт за закупуване на ток - General Electric и Framatome желаят да доставят съоръжение.
Същевременно енергийният министър настоя, че съответните искащи би трябвало да имат опит с ВВЕР реактори. Въпросът е имат ли подобен опит тъкмо американците и французите, до момента в който български компании е по-възможно да имат опит – изключително " ИПК и УП " ЕООД, в която проличава връзка към някогашен шеф на АЕЦ „ Козлодуй ” (Иван Генов). " Предстоят забавни обединявания " , акцентира Петкова по отношение на бъдещето на плана.
Що се отнася до промяната на шефа на НЕК Петър Илиев с Жаклен Коен, който в действителност управляваше енергетиката ни преди Илиев, Петкова отвърна, че мандатът на Илиев изминал на 5 август и отхвърли той да е уволнен поради напън от бизнеса - било решение на новия УС на БЕХ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР