Да спиш на работното си място е наказуемо. Ако не

Да спиш на работното си място е наказуемо. Ако не ...

Три пъти „да“ на дрямка в офиса.


Да спиш на работното си място е наказуемо. Ако не с уволнение, то със сигурност с мъмрене, гледане на криво и отлъчване от колегите.

А трябва да е обратното, показват не едно и две проучвания.

Дрямката в офиса, с продължителност между 30 минути и 1 час, повишава работоспособността, помага на мозъка да се освежи в средата на деня и изобщо – има само положителни черти и нито една отрицателна.

дрямка Thinkstock

За съжаление спането като цяло има лоша репутация, особено когато е на работното място, защото сънят, смятат всички, е висша проява на мързел.

Всъщност сънят е важен за работата също както храната и водата. Мозъкът се затормозява и спира да работи на максимални обороти някъде преди обяд.

Закономерно се появява и гладът, а след него- непреодолимото желание за дрямка.

дрямка Thinkstock

Тъй като не е прието да се спи в офиса, всички се опитват да потиснат прозявките и да върнат остротата на ума си с кафе, сокове и безцелно браузване във Фейсбук докато отново дойде вдъхновението за работа.

Ако не дремнем, се връщаме в нормално състояние едва към 4 следобед.

Де факто мозъкът ни си е взел нужната почивка и без сън, но ние сме пропилели два часа от работното време, опитвайки се (напразно) да свършим някаква работа.

А колко по-добре би било, ако дрямката в офиса се разреши.

Разбира се, не става дума да се проспива целия следобед, а просто да не се гледа с лошо око на някой, излегнал се назад в стола и затворил очи за 10 минути.

И като последна подкрепа на следобедния сън в офиса ще споменем, че в някои от най-успешните компании в света, като Google, офисната дрямка е не само позволена, но са създадени и всякакви удобства за нея, включително и специални капсули за сън.

Така че, какво предпочитате – да прекарате два часа в буден сън и блуждаейки, или да дремнете официално 30 минути и после да продължите със служебните задачи?

Източник: edna.bg