Да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на

Да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на ...

Борисов обеща отлагане на плащане на данъци, Горанов уточни, че е само за корпоративния.

Да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите – от това правило се ръководи държавата, увери премиерът Бойко Борисов какво се прави заради коронавируса.
Според него, "толкова ревниво пазим", за да не могат да затворят "огромната част от предприятията". След това Борисов изброи какво ще прави държавата за бизнеса:
1. Отлага се плащане на данъци до 30 юни, а това е удар по хазната в размер на 600 млн. лева, по думите на премиера. На изричен въпрос кои данъци, нито Борисов, нито финансовият министър Владислав Горанов. Всъщност имаше два въпроса - и след този на Нова телевизия, Горанов уточни, че става въпрос за отлагането на корпоративен данък до 30 юни. ДДС не се отлагал, защото не бил на бизнеса, а бил "краен косвен данък". "", обясни финансовият министър.
2. За заетостта ще бъдат отделени 4,5 млрд. лева. 0,5 млрд. лева са за ББР, като това е гаранция за теглене за кредити на стойност 2 млрд. лева от бизнеса.
3. 200 млн. лева ще бъдат насочени за безлихвени кредити – за запазване на работни места. Става въпрос да се теглят заеми за хора, които не работят заради коронавируса, но имат трудов договор. Според Владислав Горанов, става въпрос от до 1500 лева на човек - за случаи, в които сте в принудителен отпуск. Финансовият министър добави, че в такива случаи хората в принудителен отпуск теглят заемите, не компаниите.
4. Остава в сила схемата за 60% държавна помощ за бизнеса да плаща заплати. За това ще има поне 1 млрд. лева. От думите на Борисов не стана ясно дали държавата ще поеме осигуровки или ще се плащат само 60% от брутната заплата, но осигуровките и останалите 40% остават за работодателите – за срок от 3 месеца и без право да се съкращават хора през това време от компании, получили тези 60%. Изглежда, че няма да има покрити осигуровки от държавата, защото Борисов каза и, че бизнесът плащал години наред 10% корпоративен данък.
5. Правителството отделя 0,5 млрд. лева за заплати за здравното министерство, МВР и министерство на отбраната.
6. Ще бъдат гласувани 50 млн. лева великденски добавки за пенсионерите.
От думите на Владислав Горанов стана ясно и, че ще се разчита на банките да решат дали да отлагат плащания по дадени кредити - можело да го сторят с вече въведени европейски регулации.
Премиерът реално посочи 30 юни като крайна дата, до която държавата може да издържи извън нормален режим. Всяко предприятие трябва да го гледаме като писано яйце, каза още той. И обясни, че имало "седмици наред" да се мисли за мерки за конкретни сектори, като добави как , пазени от бизнеса. "Ако трябва и дълг ще направим, но дългът ще е следствие, ако сме изхарчили парите. Ако се стегнем, спокойно месец и половина-два ще удържим", каза Борисов, като посочи, че не иска да обременява отсега с дългове "следващите поколения".
Попитан колко са икономическите загуби, Борисов отговори, че "ще видим на края на месеца, като почнем да плащаме".
За тези, които считат, че с няколко дни сме закъснели – едва от няколко дни имаме Закон за извънредното положение, заяви Борисов. И почна да изброява как всички ни давали за пример с мерките ни за справяне с коронавируса, но ни оставало още една мярка - да бъдат спрени възрастните хора да излизат навън, как "страните с мигрантски натиск" имат огромни проблеми, как нямало икономист и учен, който да може да даде точна прогноза.
Борисов обърна внимание и на въпроса с бързите тестове – нямало сигурен такъв. Той обърна внимание, че ЕС прави обща поръчка за бързи тестове и че вярва какво ще направи Брюксел. Премиерът не пропусна да отправи и намек към Румен Радев, използвайки израза "подиграващите се с тази пандемия" – припомняме, че Радев омаловажи заплахата от коронавируса на 3 март, на Шипка. Лидерът на ГЕРБ нашироко обясни как социалната изолация била единственото лекарство и как полицията и жандармерията неуморно работят на КПП-тата между градовете, за да поддържат икономическата система в някакво работно състояние.
Сподели с твоите приятели
Междувременно, коалиционният партньор на ГЕРБ за евроизборите - СДС, също излезе с позиция за необходимите икономически мерки заради епидемията с COVID-19. Ето ги и тях:
1. Решението държавата да поеме изплащането на 60 процента от заплатите да влезе в сила колкото се може по-скоро, да се отнася да всички заети в частния сектор и да важи поне за три месеца.
2. Да се удължи срокът за плащане на всички данъци и такси с 6 месеца.
3. Да се освободят от осигурителни данъци работодателите, работещите и самоосигуряващите се за срок от 6 месеца.
4. Да се проведат преговори с БНБ и търговските банки за осигуряване на възможност за пълна отсрочка или редуциране (по договореност между банка и кредитополучател) на главницата на кредитите, за сметка на удължаване на погасителния срок.
5. Да се постигне договореност с търговските банки за намаляванe на лихвените проценти, които за гражданите и малките и средни фирми са високи.
Относно едрия бизнес смятаме, че сега е моментът да се открият процедури за изграждане на нови детски градини, училища, болници, мостове, тунели, пътища и други инфраструктурни обекти, както и да се разширят и реновират ж.п отсечки, пристанища,гранични КПП-та, стоянки за ТИР-овете, индустриални зони и всичко, от което има нужда държавата и обществото. Сега е моментът да се помисли и за преминаване на въглищните ни централи към газ.
Още: "Държавната помощ за бизнеса - пунта мара. Ето как го правят съседите ни"

Източник: actualno.com