Да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на

...
Да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на
Коментари Харесай

Борисов обеща отлагане на плащане на данъци, Горанов уточни, че е само за корпоративния

Да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите – от това предписание се управлява страната, увери министър председателят Бойко Борисов какво се прави поради ковид.
Според него, " толкоз ревностно пазим ", с цел да не могат да затворят " голямата част от предприятията ". След това Борисов изброи какво ще прави страната за бизнеса:
1. Отлага се заплащане на налози до 30 юни, а това е удар по хазната в размер на 600 млн. лв., по думите на премиера. На експлицитен въпрос кои налози, нито Борисов, нито финансовият министър Владислав Горанов. Всъщност имаше два въпроса - и след този на Нова телевизия, Горанов посочи, че става въпрос за отлагането на корпоративен налог до 30 юни. Данък добавена стойност не се отлагал, тъй като не бил на бизнеса, а бил " краен индиректен налог ". " ", изясни финансовият министър.
2. За заетостта ще бъдат отделени 4,5 милиарда лв.. 0,5 милиарда лв. са за ББР, като това е гаранция за изтегляне за заеми на стойност 2 милиарда лв. от бизнеса.
3. 200 млн. лв. ще бъдат ориентирани за безлихвени заеми – за опазване на работни места. Става въпрос да се теглят заеми за хора, които не работят поради ковид, само че имат трудов контракт. Според Владислав Горанов, става въпрос от до 1500 лв. на човек - за случаи, в които сте в насилствен отпуск. Финансовият министър добави, че в такива случаи хората в насилствен отпуск теглят заемите, не фирмите.
4. Остава в действие схемата за 60% държавна помощ за бизнеса да заплаща заплати. За това ще има най-малко 1 милиарда лв.. От думите на Борисов не стана ясно дали страната ще поеме осигуровки или ще се заплащат единствено 60% от брутната заплата, само че осигуровките и останалите 40% остават за работодателите – за период от 3 месеца и без право да се редуцират хора през това време от компании, получили тези 60%. Изглежда, че няма да има покрити осигуровки от страната, тъй като Борисов сподели и, че бизнесът плащал години наред 10% корпоративен налог.
5. Правителството отделя 0,5 милиарда лв. за заплати за здравното министерство, Министерство на вътрешните работи и министерство на защитата.
6. Ще бъдат гласувани 50 млн. лв. великденски добавки за пенсионерите.
От думите на Владислав Горанов стана ясно и, че ще се разчита на банките да решат дали да отсрочват заплащания по дадени заеми - можело да го сторят с към този момент въведени европейски регулации.
Премиерът действително уточни 30 юни като последна дата, до която страната може да издържи отвън естествен режим . Всяко дружество би трябвало да го гледаме като писано яйце, сподели още той. И изясни, че имало " седмици наред " да се мисли за ограничения за съответни браншове , като добави по какъв начин, защитавани от бизнеса. " Ако би трябвало и дълг ще създадем, само че дългът ще е разследване, в случай че сме изхарчили парите. Ако се стегнем, умерено месец и половина-два ще удържим ", сподели Борисов, като уточни, че не желае да обременява занапред с задължения " идващите генерации ".
Попитан какъв брой са икономическите загуби, Борисов отговори, че " ще забележим на края на месеца, като почнем да плащаме ".
За тези, които смятат, че с няколко дни сме закъснели – едвам от няколко дни имаме Закон за изключителното състояние, съобщи Борисов. И почна да изброява по какъв начин всички ни давали за образец с ограниченията ни за справяне с ковид, само че ни оставало още една мярка - да бъдат спрени възрастните хора да излизат на открито , по какъв начин " страните с мигрантски напън " имат големи проблеми, по какъв начин нямало икономист и академик, който да може да даде точна прогноза.
Борисов обърна внимание и на въпроса с бързите проби – нямало сигурен подобен. Той обърна внимание, че Европейски Съюз прави обща поръчка за бързи проби и че има вяра какво ще направи Брюксел. Премиерът не пропусна да насочи и намек към Румен Радев, употребявайки израза " подиграващите се с тази пандемия " – припомняме, че Радев омаловажи опасността от ковид на 3 март, на Шипка. Лидерът на ГЕРБ нашироко изясни по какъв начин обществената изолираност била единственото лекарство и по какъв начин полицията и жандармерията неуморно работят на КПП-тата сред градовете, с цел да поддържат икономическата система в някакво работно положение.
Сподели с твоите другари
Междувременно, съдружният сътрудник на ГЕРБ за евроизборите - Съюз на демократичните сили, също излезе с позиция за нужните стопански ограничения поради епидемията с COVID-19. Ето ги и тях:
1. Решението страната да поеме изплащането на 60 % от заплатите да влезе в действие колкото се може по-скоро, да се отнася да всички заети в частния бранш и да важи най-малко за три месеца.
2. Да се удължи срокът за заплащане на всички налози и такси с 6 месеца.
3. Да се освободят от осигурителни налози работодателите, работещите и самоосигуряващите се за период от 6 месеца.
4. Да се проведат договаряния с Българска народна банка и комерсиалните банки за обезпечаване на опция за цялостна пролонгация или съкращаване (по договореност сред банка и кредитополучател) на главницата на заемите, за сметка на удължение на погасителния период.
5. Да се реализира договореност с комерсиалните банки за намаляванe на лихвените проценти, които за жителите и дребните и междинни компании са високи.
Относно едрия бизнес считаме, че в този момент е моментът да се открият процедури за създаване на нови детски градини, учебни заведения, лечебни заведения, мостове, тунели, пътища и други инфраструктурни обекти, както и да се разширят и реновират ж.п прави, пристанища,гранични КПП-та, стоянки за ТИР-овете, индустриални зони и всичко, от което има потребност страната и обществото. Сега е моментът да се намерения и за прекосяване на въглищните ни централи към газ.
Още: " Държавната помощ за бизнеса - пунта мара. Ето по какъв начин го вършат съседите ни "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР