Да слушате вашата любима песен може да бъде толкова приятно

...
Да слушате вашата любима песен може да бъде толкова приятно
Коментари Харесай

Ето какво носи също толкова голямо удоволствие като секса

Да слушате вашата обичана ария може да бъде толкоз прелестно за мозъка, колкото и времето, прекарано с обичания под завивките. Това настояват учени от университета Макгил в Монреал Канада.

Освен това откривателите са открили, че химическото вещество допамин се освобождава както при въображаемо претворяване на трогателен миг от песента, по този начин и при действителното чуване на мелодията. Допаминът е вещество, отделяно от мозъчните кафези, с цел да могат те да споделят между тях. Хормонът прави секса и яденето приятни, също по този начин оказва помощ за основаването на приятна възбуденост на тялото и духа.

Връзката сред допамина и музиката може да помогне да се изясни за какво музиката участва неотменно в другите култури, написа доктор Робърт Заторе от университета Макгил.

За задачата на изследването са извършени опити с осем души, които изпитват мощно неспокойствие, слушайки обособени моменти от обичани части. Скенерът индикирал, че чуването на обичаната част от инструменталната мелодия провокира отделянето на допамин в избрана част от мозъка, наречена стриатум. Слушането на друго не толкоз прелестно парче обаче довело до по-ниски равнища на хормона, регистрирани от здравната техника, написа ezine.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР